PUTUJUĆA DVORANA

Najmanje kino napaja se solarnom energijom

31.12.2010 u 11:31

Bionic
Reading

The Sol Cinema je najmanje kino na svijetu koje koristi obnovljivu energiju sunca za prikazivanje kratkih filmova. S obzirom da je na kotačima, ovo zeleno kino putuje svugdje po Velikoj Britaniji kad ne prikazuje filmove u pokrajini Kent

The Sol Cinema prošle je godine zamislilo dobrotvorno društvo za medijsku umjetnost Undercurrents, a izradili su ga Jo Furlong, Ami i Beth Marsden. Ovo najmanje kino na svijetu koje u potpunosti radi na solarnu energiju napravljeno je od kamp-prikolice iz 1960.

Energija koju The Sol Cinema skupi solarnim pločama pohranjuje se u četiri litijske baterije iz kojih svi uređaji crpe struju. Filmovi se prikazuju na LED projektoru publici od osam do 12 ljudi, a moguće su i projekcije na otvorenom za veću publiku.

The Sol Cinema često posjećuje svakojake festivale širom Velike Britanije, a kako se radi o projektu neprofitne organizacije, karte za kino-predstave su besplatne. Najmanje kino na svijetu pruža intimno iskustvo, uz vratarku u staromodnoj odjeći i kratke filmove u trajanju od jedne do deset minuta.

The Sol Cinema je inovativna ideja koja pokušava podići svjesnost o solarnoj energiji te u isto vrijeme prikazivati filmove koji će publiku zabaviti i nečemu naučiti.