SVIH OKUSA I BOJA

Najbizarniji sladoledi na svijetu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.03.2011 10:50
  • Objavljeno 31.03.2011 u 10:50
dječak i sladoled

dječak i sladoled

Izvor: Corbis / Autor: Michelle Nolan/Corbis

Sladoledi od morskih plodova, slanine, jetrica i ugljena nisu na raspolaganju u hrvatskim slastičarnama, no širom svijeta razni kuhari eksperimentiraju s raznim okusima. Kad pročitate ovu listu bizarnih okusa, shvatit ćete, kao što smo i mi, da ne postoji ništa što se ne bi moglo pretvoriti u sladoled

Sladoled od crnog sezama
Sladoled od ribe

Japan je apsolutni prvak u svemu što je bizarno, pa ćemo zato i početi sa sladoledom od ribe koji oduševljava Zemlju Izlazećeg Sunca. Naravno, smatramo da su i riba i sladoled ukusni, no njihov spoj nam se ne čini toliko privlačnim.

Sladoled od hobotnice

U istom duhu, Japanci su napravili sljedeći logičan korak i uzeli hobotnice te ih pretvorili u sladoled. Ne bi nas začudilo da ostavljaju barem jedan cijeli pipak kao ukras ili kao poseban sastojak ovog bizarnog deserta.

Sladoled od crnog sezama

Japanski ukus u sladoledima ne seže samo u morske plodove. Čini se da najmarljiviji narod na svijetu voli i sjemenke, zbog čega je sladoled - crn. I baš kao što ostatak svijeta posipa svoj sladoled komadićima čokolade, po ovom sladoledu posipan je crni sezam.

Sladoled od ugljena

Pod utjecajem crnih sjemenki sezama, Japanci su vjerojatno pomislili da nijedan sladoled koji je crn ne može biti loš. To je zapravo jedino racionalno objašnjenje koje možemo smisliti zašto bi netko napravio sladoled od ugljena.

Na stranu bizarnost njegovog glavnog sastojka, sladoled od ugljena navodno je sladak te ima okus sličan vaniliji i crnu boju. Jedina opasnost koju možemo zamisliti je da se zabunite i pokušate čistiti cipele njime.

Sladoled od guščje jetre i kavijara

Iako je Japan nedvojbeni prvak u bizarnim okusima sladoleda, francuski kuhar Philippe Faur približio se samom vrhu čudnih okusa svojim sladoledom od guščje jetre i kavijara. Vjerojatno je smatrao da poslastica uz koju bogati pijuckaju šampanjac, osim što je predjelo, može biti i desert.

Sladoled od kandirane slanine
Sladoled od kandirane slanine

Ni Britanci ne zaostaju za Francuzima kad je u pitanju bizarni sladoled. Iako je ideja o sladoledu od slanine prisutna dugi niz godina, tek je čuveni kuhar Heston Blumenthal odlučio ozbiljno eksperimentirati s masnim špekom u obliku deserta.

Američki kuhar David Lebovitz napravio je korak dalje i postigao uspjeh sladoledom od kandirane slanine. I dok nama ta ideja ne zvuči posebno ukusno, moramo priznati da rješavanje želje za desertom odlaskom mesaru zvuči neobično zabavno.

Sladoled od kari mrkve

Ne samo da nam je već mrkva malo sumnjiva, no kad se u cijelu priču ubaci i kari, prilično je jasno da imamo još jednog kandidata za naš mali popis. Inače, kari je indijska smjesa začina - obično kima, indijskog šafrana i korijandara.

Sladoled od krumpira

Iako samo ime ne izaziva veliko čuđenje, jednom kad shvatite što je sve u sladoledu od krumpira, koji je američka tvrtka Aunt Bessie iskoristila da bi oživjela prodaju sladoleda iz kamioneta, bit će vam jasno zašto je na popisu. Naime, u sladoledu od krumpira su grašak, kobasice, mesni umak te pire krumpir. Jedino čega nema je - sladoled.

Sladoled od viagre

Iako ne znamo kakvog je okusa, jasna nam je primjena ovog sladoleda - mješavina je zelenog i bijelog sladoleda, a njegovi tvorci u slastičarnici The Icecreamists, koji su nedavno izbacili na tržište sladoled od majčinog mlijeka, tvrde da ima isti efekt kao mala plava tableta.

Sladoled od zelenog čaja

Na kraju se još jednom vraćamo u Japan, i to zbog sladoleda od zelenog čaja. Radi se o mješavini zaleđenog zelenog čaja sa zaslađenim grahom, prekrivenom sladoledom od vanilije.

Ne znamo kako se grah našao u desertu zajedno sa zelenim čajem, no kad su u pitanju Japanci ništa nas više ne iznenađuje. A ako nas pitate, ovaj desert ubrajamo među normalnije japanske sladolede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi