STRUČNI

Na koja pitanja morate znati odgovoriti veterinaru

12.06.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Rubrika Ljubimci dobila je sadržajno pojačanje. Jednom tjedno objavljivat ćemo tekstove stručnog savjetnika, dr. vet. med. Nenada Kršula, koji će se baviti raznim korisnim temama i rješavanjem vaših problema s kućnim ljubimcima. Za početak, saznajte koja su to pitanja na koja je zbilja korisno znati odgovor kad dolazite veterinaru, ne samo zato da biste mu olakšali posao, već i da biste ubrzali proces dijagnoze

Nekad sam s podsmijehom gledao vlasnike koji su se zagledavali u svaku stolicu svoga psa, koji su trčali viriti čim počne mokriti. Vjerovao sam da u našem paru, koji smo činili moj pas i ja, mogu griješiti jedino ja, jer je on nepogrešiv, savršen i beskonačno zdrav. Vjerovao sam da njegovom vidu ne smeta mrak, da se ne može saplesti i pasti, da je pošteđen svih manjkavosti; gotovo da sam vjerovao u našu vječnost. Osjećao sam to kao zanos i osjećao sam se gordo.

Danas mi je jasna nepristojna količina sujete i nerazumnosti kojom sam bio obdaren i sreće da je to moj pas preživio bez obzira na ljubav koju osjećamo.

Kako danas liječim kućne ljubimce, ponekad se susrećem s vlasnicima koji se iskreno začude kada prilikom njihovog dolaska u ambulantu počnemo postavljati pitanja o životinji na koja ne znaju odgovore. Iskreno, takve prilike začude me i samog, a odmah potom počnem osjećati frustraciju jer zbog neinformiranosti vlasnika gubim na vremenu potrebnom za postavljanje dijagnoze i početak suvislog liječenja.

ZATO: ŠTO GLEDATI I KADA ŽURITI?

Jede li uobičajenim tekom?

Ako odbija jednu vrstu hrane, hoće li možda neku drugu (malo kuhanog mesa i sl.)? Koliko vremena traje nezainteresiranost za jelo? Ako traje dulje, je li povremena ili stalna?

Povraća li, ako da, koliko često? (Ako povraća više puta uzastopce, uklonite hranu i vodu te požurite veterinaru.) Što je jeo prethodnog dana?

Ako povraća povremeno više dana ili tjedana, povraća li prije ili nakon obroka? Kakav je sadržaj koji povraća: kiselog ili truležnog mirisa, zaudara li poput stolice ili je možda bez mirisa? (Ako zaudara fekalno, požurite veterinaru.) Kada idete na pregled, nije suvišno ponijeti malo povraćenoga sadržaja, po mogućnosti čiste sluzi bez hrane ili trave, u čistoj plastičnoj posudici.

Šaljite pitanja, odgovaramo u što kraćem roku

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz vaše kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu funbox@t-com.hr.

S dr. Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web stranici www.veterinar.com.hr.

Povraća li u snažnom mlazu nalik vodoskoku? (Žurite!) Pokušava li povraćati, a ne uspijeva? Ako pritom primjećujete da se nadima u području prijelaza rebara i trbuha s desne strane, ne časite ni časa, već hitajte veterinaru jer je vjerojatno zavrnuće želuca u pitanju. Uginuća su u takvom slučaju izrazito česta i brza.

Trag krvi u povraćenom sadržaju znak je za žurbu.

Kakva je stolica? Je li uobičajene smeđe boje?

Ako je izmet crn, a prethodni obrok nisu bila jetra ili pluća, vjerojatno krvari u prednjem dijelu probavnog trakta. Ako je stolica crvena, krvarenje je u debelom crijevu. (Žurno!)  Žuta stolica može upućivati na poteškoće s jetrom, a blijeda na probleme s gušteračom. Izmjenjuju li se tvrde i proljevaste stolice? Ima li u stolici masnih kapljica? Je li stolica presvučena sluzi ili možda na kraju stolice bude sluzi?

Ako se radi o proljevu, koliko je stolica? Ako su česte, nemojte čekati sutra jer se radi o bolnim grčevima i opasnosti od dehidracije. Proljev je dobro i znati opisati: kašasto - drži se još na hrpi; kašasto - kao loš, prerijedak puding; razlijeva se; vodenasto; vodenasto i šprica iz tura…

Kako mokri, koliko često i kakva je mokraća?

Za psa je uobičajeno da često mokri prilikom šetnje, a kuja, osim nekoliko dana prije tjeranja, rijetko. Ako pri mokrenju izgleda snuždeno, ako zauzima položaj za mokrenje pa se premješta nekoliko puta prije nego uspije mokriti ili mokri učestalije nego inače, uhvatite u čistu posudicu malo mokraće i pođite na pregled. Ako mokraća pri pregledu ne bude starija od dva sata, izvrsno. Ako imate psa starog pet, šest godina ili starijeg koji teško mokri - nekoliko kapi nakon duljeg iščekivanja pa još u mlazu primijetite koju kap krvi - vjerojatno ima teškoće uzrokovane bolesnom prostatom. Ako se u mokraći pojavljuju tragovi krvi, a životinja je nevesela, zgrbljena i teško mokri, možda ima mokraćne kamence. Ako je mokraća tamnožuta, narančasta ili crvena, moguće je da se radi o bolesti uzrokovanoj krpeljima. (Hitno!) Ako primjećujete da životinja pije i mokri obilno, obilnije nego ranije već neko vrijeme, možda se radi o šećernoj bolesti ili kod ženki gnojnoj upali maternice.

Ovo su samo primjeri i svi navedeni zavređuju posjet veterinaru.

Umara li se životinja ubrzano u šetnji?

Kašlje li pri naporu ili uzbuđenju? To mogu biti znakovi slabog srca i nemojte ih previdjeti jer često možemo lijekovima produljiti i poboljšati život.

Šepa li i ako šepa, šepa li jače kada krene u šetnju ili kada se iz nje vraća?

Ako primjećujete da češće češe jedno uho, pogotovo ako kosi glavu jednim uhom prema tlu, gotovo je sigurno da ima upalu uha koju treba liječiti. Ako ljeti naglo počne tresti glavom, žestoko se češati po uhu i nosi ga niže, vjerojatno je u zvukovod upao klas divljeg ječma. Što brže veterinaru da ga izvadi, prije nego probije bubnjić!

Ako lovac leptira uspije uloviti pčelu ili osu, na ubod stavite ledeni oblog i tražite stručnu pomoć - prijeti opasnost od gušenja zbog otoka gubice i ždrijela. Ako srčani strada u borbi od protivnikovih zuba, vjerojatno će se rana zagnojiti te je preporuka da, čim primijetite da su zubi probili kožu, tražite veterinarski savjet, ali ne odugovlačite jer gnojna rana bitno teže zacjeljuje. Ako se radi o većoj rani koju bi bilo dobro sašiti, pitanje će biti koliko je stara. Šivamo u pravilu samo rane u prva 24 sata, inače je potrebna prethodna višednevna priprema.

Preporučio bih svakom vlasniku psa ili mačke da pokuša svojoj zdravoj životinji izbrojiti koliko otkucaja načini srce u mirovanju tijekom minute i da rektalno pokuša izmjeriti temperaturu. Otkucaje brojite ili na lijevoj strani prsa odmah iza lakta ili na unutrašnjoj strani bedra na žili kucavici (pipajte umjerenim pritiskom u smjeru bedrene kosti u žlijebu između mišića). Temperaturu mjerite navlaženim toplomjerom koji lagano potisnete u anus oko 2 cm duboko. Budite blagi i nježni. Nemojte se uplašiti, jer normalna temperatura pasa i mačaka je do 39°C. Svrha je tog vježbanja da, ako treba zbog objektivnosti izmjerenih vrijednosti, to možete učiniti sami jer na bijelom veterinarskom stolu srce tuče brže i temperatura u panici raste, a drugi je razlog taj da, ako želite telefonski savjet o hitnosti situacije, lakše ga i sigurnije možemo dati ako znate i te vrijednosti.

S nadom da će vam ovi savjeti trebati što manje...

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz vaše kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu funbox@t-com.hr.

S dr. Nenadom Kršulom
možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web stranici www.veterinar.com.hr