NAPALJENE CUGERICE

Muhe koje se ne seksaju sklonije su alkoholu

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 17.03.2012 12:19
  • Objavljeno 17.03.2012 u 08:00
muha pivo alkohol

muha pivo alkohol

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Voćne muhe kojima kronično nedostaje seksa pokušat će pronaći utjehu u alkoholu, dok će ga one koje su se netom parile vjerojatno odbiti, zaključili su znanstvenici u novom istraživanju

Sklonost alkoholu kod muha koje duže vrijeme ne mogu naći partnera za parenje vjerojatno je rezultat snižene razine kemijske supstance u mozgu, neuropeptida F (NPF), za koju znanstvenici smatraju da igra značajnu ulogu u sustavu 'nagrađivanja' kod muha, piše LiveScience

Kad muha ima priliku učiniti nešto što bi u evolucijskom smislu moglo biti dobro za nju, kao što je parenje ili hranjenje, zahvaljujući unutarnjem mehanizmu razina neuropeptida F raste. No na to mogu utjecati i vanjski faktori, uključujući alkohol. Muhe, naime, nemaju problema s pronalaženjem alkohola jer se nalazi na njihovoj omiljenoj hrani – stvara ga kvasac na trulom voću

'Otkrili smo međusoban utjecaj između unutrašnjih i vanjskih nagrada', rekla je Galit Shohat-Ophir s Medicinskog instituta Howard Hughes u Virginiji, koja je sudjelovala u istraživanju provedenom u sklopu laboratorija, objavljenom u časopisu Science.

'Postoji neki sistem u mozgu koji prema našem mišljenju kontroliraju neuropeptidi, a koji predstavlja unutrašnju nagradu. Ako se naruši razina NPF-a u mozgu, postoje određeni obrasci ponašanja koji će mu pomoći da se vrati u normalu', rekla je Shohat-Ophir za LiveScience.

Ljudi u mozgu imaju sličnu kemikaliju, neuropeptid Y. Znanstvenici koji su proučavali ljudski mozak i mozak drugih sisavaca pronašli su vezu između NPY-a i ponašanja vezanog uz nagradu, poput jedenja ili prejedanja. Poznato je da NPY sprečava konzumaciju alkohola i mutacije u tom neuropeptidu uočene su kroz razna istraživanja u grupama alkoholičara. Znanstvenici su radili s NPY-em kod sisavaca i NPF-om kod muha kako bi bolje shvatili problem alkoholizma i možda pronašli neko liječenje.

Spojevi i opijanje kod muha

Da bi shvatili kako seksualni odnosi muha utječu na njihovo alkoholiziranje, znanstvenici su stavili muhe muškog spola koje još nisu doživjele parenje u posudu s muhama ženskog spola koje se također nikad nisu parile, a bilo je i muha koje su imala to iskustvo, ali će u ovom slučaju biti odbijene.

Muške muhe su se parile do tri puta dnevno kroz četiri dana prije nego što im je ponuđena mogućnost da uživaju u alkoholu – ponudili su im regularnu hranu i hranu sa 15 posto alkohola. Muhe koje su imale iskustvo parenja tih dana nisu ni primirisale alkohol, preferirajući bezalkoholnu hranu, dok su muhe koje su dobile košaricu navalile na fermentiranu hranu konzumirajući duplo veću količinu od svoje tjelesne težine. Muhe muškog spola koje nikad nisu ni isprobale čari parenja našle su se u sredini i znanstvenici su ih prozvali – umjerenim cugerima.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Seks ili alkohol, nema trećeg...

'Zaključak provedenog eksperimenta jest da alkohol utječe na mozak muha slično kao što utječe i na naš mozak', rekla je Shohat-Ophir i dodala: 'Alkohol povećava njihov nivo NPF-a.'

Kontroliranje NPF-a

Nakon parenja NPF muha muškog spola bio je izrazito visok (što je zapravo njihova unutarnja nagrada za seks) pa nisu više trebale alkohol za podizanje razine neuropeptida. Kad nisu uspjeli u udvaranju ženkama, razina NPF-a jako se spuštala pa su potražili načine izvana kojima bi aktivirali centar za nagradu, a pri ruci im je bio alkohol.

Unutar laboratorija znanstvenici mogu izmjeriti u kojoj mjeri muhe doživljavaju alkohol kao dobru nagradu za njih uspoređujući mirise i utvrđujući da li ih se muhe sjećaju. Kad provedu taj eksperiment na muhama s normalnom razinom NPF-a, muhe će se sjećati alkohola kao nagrade. No provedu li ga na muhama s povišenim nivoom NPF-a, one više neće doživljavati alkohol kao nagradu.

'Ovo objašnjava zašto muhe koje su se parile, a koje smatramo da imaju višu razinu NPF-a, ne konzumiraju alkohol', rekla je Shohat-Ophir.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi