ČAROBNA FRULA

Mozart smanjio kriminal u trgovačkom centru

09.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Ne znamo što je teže povjerovati - da je trgovački centar u Christchurchu na Novom Zelandu imao 77 intervencija zaštitara tjedno zbog narušavanja javnog reda i mira ili da je Mozart to smanjio na dvije intervencije tjedno

Trgovački centar u Christchurchu na Novom Zelandu ugradio je zvučnike u sve svoje prostore u lipnju prošle godine. Malo tko bi povjerovao da će klasična glazba smanjiti stopu sitnog kriminala i nepristojnog ponašanja, no statistike ne lažu.

Narušavanje javnog reda i mira palo je sa 77 incidenata tjedno na svega dva. Incidenti vezani uz drogu i alkohol također su pali sa 16 na nijedan, a broj slučajeva u kojima su zaštitari morali pomoći trgovcima koji rade u centru pao je također sa 35 na ništicu.

U početku je trgovački centar puštao Barryja Manilowa, no kasnije se odlučio za Mozarta jer je imao još više smirujući učinak. Poslovni menadžer trgovačkog centra Paul Lonsdale kaže da izbjegavaju bilo kakvu glazbu s jačim ritmom jer bi ljude to moglo uznemiriti.

'Klasična glazba smiruje i poznata je po tome da smanjuje agresivno ponašanje', kaže Paul Lonsdale

Iako statistika uključuje i nekoliko ulica u okolici trgovačkog centra, većina problema događala se u zatvorenom prostoru. Čak i viši policijski narednik Gordon Spite kaže da je muzika promijenila trgovački centar.

'Glazba je svakako promijenila kako se ljudi ponašaju tijekom dana. Stvorila je okruženje koje smirujuće djeluje na posjetitelje', rekao je Gordon Spite.