VOJVOĐANSKI FENOMEN

Meteorit pao u Srbiji dva dana prije nego u Rusiji?

21.02.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Ištvan Koma iz Apatina u Vojvodini tvrdi da je bio svjedokom rušenja meteorita u Srbiji, i to dva dana prije nego što su svijet zapanjile snimke meteroita koji je golemom brzinom preletio ruski grad Čeljabinsk i eksplodirao od trenja sa zrakom

Ištvan Koma kao dokaz svojoj teoriji prilaže predmet sastavljen od slijepljenih tankih listića, težine oko 150 grama, za koji misli da je ostatak meteorita, piše srpski Blic

Ovom nemilom događaju je, kaže, svjedočio dok je skupljao drva u šumi kod Apatina, kada je čuo kako se s neba prolomio prasak, lomeći grane na drveću.


'Od siline buke legao sam na zemlju. Pomislio sam da je netko pucao, ali nikoga nisam vidio. Kad sam se pribrao, primijetio sam rupu u zemlji i spaljenu travu okolo. Uzeo sam štap i iskopao na oko 20 centimetara dubine neobičan predmet koji je još bio topao', rekao je Ištvan za Blic.

Pavle Premović
, profesor geokemije na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Nišu, kaže da je mala vjerojatnost da se radi o meteoritu, ali i da tu mogućnost ne treba isključivati bez detaljne analize.

'Godišnje dobijem desetak prijava pada meteorita, a najviše iz Vojvodine, ali dosad se ni u jednom slučaju nije ispostavilo da su sumnje opravdane', kaže Premović.

Snimka pada meteorita iznad Rusije: