ZNANSTVENICI OTKRILI

Mali zeleni žive na skoro 40.000 planeta

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 15:44
  • Objavljeno 05.02.2009 u 13:00
svemir planet vanzemaljci

svemir planet vanzemaljci

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Premda još ništa nije pomoglo da znanstvenici pronađu dokaz života na Marsu, ne očajavajte jer bismo male zelene mogli naći na gotovo 40.000 drugih planeta naše galaksije, kako pokazuju najnovija istraživanja

Znanstvenici su izračunali da je čak 37.964 planeta naše galaksije dovoljno gostoljubivo za vanzemaljska bića, ako ništa drugo, jednako inteligentna, prenosi BBC.

Astrofizičar Duncan Forgan izradio je računalni program kojim je usporedio podatke 330 poznatih planeta i izračunao u kojem bi omjeru uvjeti bili pogodni za život. Procjena, u koju su bili uključeni faktori poput temperature te raspoloživosti vode i minerala, potom je proširena na ostatak Mliječnog puta.

U obzir su uzeta i tri moguća scenarija nastanka života. Prvi, prema kojemu oblik života nastaje teško i dugo, ali evoluira lako i brzo, izdvojio je minimalno 361 planet kao mogući dom inteligentnim bićima. Drugi, prema kojemu život lako nastaje, ali se teško razvija, izbacio je 31.513 planeta. Prema trećem scenariju, život se može prenositi s planeta na planet pomoću asteroida, i prema njemu život bi mogao postojati na preko 38.000 planeta.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Astrobiology napominje se i da znanstvenici tu nisu uzimali u obzir životne oblike čije su funkcije nalik amebinim, već samo oblike inteligentne barem kao čovjek, piše Daily Mail.

Forgan vjeruje da će biti potrebno još minimalno 300 do 400 godina da uspostavimo nekakav kontakt sa 'susjedima'. Budući da je većina planeta koje su proučavali starije od Zemlje, Forgan smatra da bi ondje inteligentni oblici života trebali biti još napredniji od ljudskog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi