SAVJET STRUČNJAKA

Maca je okotila i pojela mlade! Što učiniti?

30.06.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Čitatelj tportala našao se pred prilično zastrašujućim problemom - njegova mačka okotila je mačiće, no dio istih je pojela. Dr. vet. med. Nenad Kršul nije iznenađen tim potezom mačke te donosi nekoliko savjeta vezanih uz ‘kućne’ porode te vrste

Zabrinut zbog mačke koja je nakon okota pojela nekoliko mačića, čitatelj se obratio našem stručnom savjetniku za pomoć:

Dobar dan.

Evo imam jedan slučaj koji me naprosto ogorčio. Imam macu i sad je u toku njen porođaj. Maca je već pri porođaju pojela jedno mlado, a sad je već htjela i drugo. Ovo joj je prvi porod. Zanima me mogu li što učiniti?

336096,289193,267592,289194

Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula prenosimo u cijelosti

Ponašanje koje opisujete nije neznano. Kod divljih životinja možda se radi o zaštiti u teškoj neishranjenosti ili iscrpljenosti, a ponekad majka proždirući potomstvo povećava izglede za vlastito preživljavanje.

Kod mačaka i pasa viđao sam takvo ponašanje s vremena na vrijeme, a najčešće se radilo o prvorotkama. Vjerujem da se takve mačke jednostavno ne snađu. Ne razlikuju plod od posteljice koju instinktivno pojedu da uklone tragove poroda pred mogućim napadačima u prirodi; time ujedno i štede bjelančevinu koju trebaju i unose u tijelo hormone koji se nalaze u posteljici te potiču dodatno trudove i izlučivanje mlijeka (kao prirodni drip). Ipak, ne shvaćajući da se radi o potomcima, možda samo uklanjaju ‘višak’.

No u većini prilika majke su prihvatile svoju djecu za dan-dva.

Ne bi bilo loše odvojiti mladunčad od majke odmah po porodu.

Ako je moguće, pružite ih majci da ih poliže, ali ako niste sigurni hoće li lizanje prerasti u ugriz, preuzmite i tu zadaću na sebe. Mladunčad tijekom prva dva tjedna nema razvijenu peristaltiku te im je nužan vanjski poticaj - masaža da bi se pokrenula crijeva i ispraznio mokraćni mjehur. Masirati treba od luka rebara preko trbuha ka zdjelici nježno nekoliko minuta svakih dva sata.

Hraniti ih treba također svakih dva sata. Ako je moguće da sišu majku uz nadzor, a po potrebi svakako obuzdajte majku. Ako to nije izvedivo, hranite ih zamjenskim mlijekom koje kupite u trgovini opreme za kućne ljubimce. Takvo mlijeko treba biti za svaki obrok svježe spremljeno i temperirano. Pribor nakon svakog hranjenja treba detaljno oprati i osušiti.

Ako potomke hranite vi, znači uopće ne sišu majku, očekivane su kod majke tegobe sa upalom mliječnih žlijezda zbog nagomilavanja mlijeka. Postanu tvrde, temperirane i bolne, nakon čega ih treba izdajati, stavljati hladne obloge te potražiti pomoć veterinara.

Veoma je važno da mladunčad tijekom prvog dana siše majčino mlijeko, ako je ikako moguće, jer njime dobivaju imunonosne bjelančevine.

Mladi moraju biti grijani ako nisu uz majku jer tijekom prva dva tjedna nemaju razvijenu ni sposobnost regulacije tjelesne temperature. Grijanje možete urediti termoforima (boca tople vode i sl.) koje mijenjate na sat - dva ili infracrvenom lampom (provjerite rukom: mora biti udaljena dovoljno da vam je ugodno toplo i kroz koju minutu). U pravilu bi temperatura trebala biti oko 33 stupnja celzijusa.

Potpis slike..

Ako se mačići bučno glasaju, prijevod bi mogao glasiti:

a) gladni smo
b) hladno je (u tom slučaju biti će zbijeni na hrpicu). Ako su porazbacani u ležištu svaki na svoju stranu, moguće da im je pretoplo.

Eto!

Nadam se da će biti sreće i da će se majka snaći uz odgodu i pomoć.

Lp, Nenad

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu funbox@t-com.hr.

S doktorom Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web stranici www.veterinar.com.hr