PLIVA I HRSKA

Kuhar zamijesio nepotopljivi kolačić

03.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Umakanje kolačića u čaj, mlijeko ili kavu odsada bi moglo postati manje rizično za stolnjak ili vaše nogavice dok prinosite ustima poluraspadajući primjerak keksa. Proizveden je kolačić koji se ne može potopiti i ne raspada se

Kuhar u Worcesteru izveo je konačni desant na englesku tradiciju čaja i kolačića. Napravio je keks koji se ne raspada pri umakanju. Zaslužni sastojak je slatki krumpir, objasnio je Felice Tocchini iz restorana Fusion Brasserie, ali, dakako, nije mu palo na pamet otkriti čitav recept.

Naveo je tek da se smjesa dobiva miješanjem krumpira sa slojevima zobi i tijesta, što pomaže pri otpornosti u vodi. Svaki je keks na kraju preliven glazurom na bazi jaja.

I dok se većina kolačića raspada u vrućoj vodi nakon deset sekundi, Tocchinijevi keksi izdrže bez problema čitavu minutu, a mogli bi i duplo duže, hvali se kuhar.

Za sada se mogu degustirati samo u spomenutom restoranu u Worcesteru, a tvorac ne razmišlja o komercijalnoj distribuciji. Barem ne još. Dok mu se odluka ne rastopi u vrućoj vodi mogućeg profita.