POMOZITE, DOKTORE!

Koristite li svog ljubimca i kao psihijatra?

04.07.2012 u 11:18

Bionic
Reading

Čini se kako Britanci o svojim problemima i dilemama najčešće razgovaraju sa svojim – ljubimcima! Čak 85 posto britanskih vlasnika pasa ili mačaka povjeravaju se svojim životinjama u vezi životnih problema

Istraživanja su pokazala kako nevjerojatnih 85 posto vlasnika pasa i mačaka razgovara sa svojim ljubimcima o svojim ljubavnim, poslovnim i drugim problemima. Čak 59 posto kaže da to čini, jer smatra da bi ih bilo tko drugi osuđivao. Također misle da bi se osramotili ili posvađali kad bi se povjerili ljudima, piše Daily Mail.

Jedna petina vlasnika mačaka ili pasa sa svojim ljubimcima vježba i za poslovne intervjue, a 12 posto ih je svojim životinjama čitalo vjenčane zavjete.

A sad čak i oni koji nemaju svog ljubimca imaju priliku iskoristiti životinje kao moralnu podršku – osiguravajuća tvrtka More Than počela je pružati psihijatrijske usluge pasa. Njihovi klijenti mogu povjeriti svoje najdublje strahove i tajne 'psima psihijatrima'.

'Iako ljubimci ne mogu govoriti, niti razumiju išta od onoga što se njima govori, njihovi vlasnici ih vide kao vjerne prijatelje čija je ljubav apsolutna. Većina Britanaca ne vidi svoje ljubimce kao nadomjestak za ljude, već kao tihe prijatelje kojima se mogu obratiti kad god trebaju mirno razmisliti o nečemu i opustiti se nakon stresnog dana', kaže direktorica tvrtke More Than, Janet Connor.

Psihologinja Corinne Sweet koja se uglavnom bavi ljubavnim vezama kaže kako ljubimci ne osuđuju, nemaju ništa za reći i ne bune se kad im se netko jada. Štoviše, moglo bi se reći da vrlo predano slušaju što im se govori, nemaju predrasuda, ne rade grimase i svojim 'ležernim stavom' omogućuju svojim vlasnicima da se opuste.

Subjekti istraživanja kažu kako pred svojim ljubimcima mogu naglas izgovoriti sve što planiraju reći u bilo kakvim ključnim životnim situacijama i na taj način bolje organizirati misaone procese te točno odrediti što žele reći, a to im pomaže da se riješe stresa.