ZAJEDNO SA STARIM NOVINAMA

Kontejneri su najnovije montažne kuće

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 09.03.2010 13:49
  • Objavljeno 09.03.2010 u 13:49
kontejner za stanovanje

kontejner za stanovanje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Urban Space Management/Container City

Neki ljudi prisiljeni su živjeti u kontejnerima, a za neke je to stvar izbora. Druga skupina očito kupuje kod tvrtke Urban Space Management čiji je zaštitni znak Container City (Grad kontejnera)
Urban Space Management/Container City

Urban Space Management/Container City

Izvor: Promo fotografije / Autor: Urban Space Management/Container City

Korištenje kontejnera kao životnog i radnog prostora jednostavna je ideja tvrtke Urban Space Management. Od svega par pothvata 2001. i 2002. u istočnom Londonu ta tvrtka danas za sobom ima 16 završenih projekata.

Kontejneri se izrađuju jeftino u Kini te se koriste jednom ili dvaput za prijevoz robe na najvećim transportnim brodovima, a završavaju kao pristupačan način stanovanja.

Eric Reynolds arhitekt je koji stoji iza ideje za 'grad kontejnera' te jedan od vodećih zagovornika funkcionalnih i montažnih kuća. Prednost njegove ideje brza su i bezbolna izgradnja te jeftino stanovanje u blizini škola umjesto uništavanja krajolika prilikom selidbe stanovništva na rubove grada.

U isto vrijeme i u Amsterdamu djeluje Quinten de Gooijer koji je sagradio 'grad kontejnera' za tisuću studenata, a planira i koncept 'putujućeg grada'. Radi se o više od stotinu kontejnera koji će putovati od grada do grada širom Europe, poput kakvog arhitektonskog cirkusa, na što uostalom pomalo i sliči. Pogledajte i sami.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi