SAVJET STRUČNJAKA

Koliko hrana utječe na fizički razvoj šteneta

10.01.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Koliko hrana utječe na fizički razvoj šteneta, objasnio je dr. vet. med. Nenad Kršul zabrinutoj čitateljici

Dr. vet. med. Nenad Kršul primio je upit vezan uz razvoj šteneta kojemu nožice malo idu u 'x'. Evo što je čitateljica napisala:

'Poštovani!

Imamo štene njemačkog ovčara staro četiri mjeseca i teško oko 16 kilograma.

U zadnjih par tjedana primijetili smo da mu prednje noge idu lagano u 'x'. Štenac normalno hoda i ne pokazuje nikakvu bolnost zglobova.

Hranimo ga suhom hranom. Veterinarka nam je rekla da mu uz tu hranu ne dajemo nikakve dodatke jer sama hrana sadrži sve što mu treba za pravilan rast. Posebice nas je upozorila da ne dodajemo kalcij zbog mogućeg preranog okoštavanja.

Zanima nas mogu li ovakve nepravilnosti u formaciji nogu ipak nastati zbog toga što pas ne dobiva dovoljno potrebnih sastojaka iz hrane te možemo mu li ipak davati neke dodatke i koje.

Još da napomenem da pas boravi u stanu, no uvijek ga šećemo po mekom terenu, ne istrčavamo ga i ne hoda po stepenicama.

Hvala vam unaprijed na pomoći!'


Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti:

'Pozdrav!

Mislim da se kod vašeg šteneta radi o 'mekanom došaplju', nalik spuštenom stopalu. Tetive sagibača su nešto duže i elastičnije pa je i stav noge niži, položeniji. Boljka nije rijetka, pogotovo među njemačkim ovčarima.

Izbjegavajte dodavanje kalcija i dalje, neće pomoći, a može škoditi, baš kao što vam je kolegica savjetovala. Izbjegavajte i tvrde uzbrdice i nizbrdice, kao što i radite, pogotovo u trku jer i one mogu škoditi razvoju zglobova.

Gledajući fotografije, nemam osjećaj da je štene preteško te da bi to bio uzrok x-stavu.

Hrana kojom hranite je odlična i ako je pas voli, nema potrebe mijenjati je.

Na čvrstoću tetiva i ligamenata te zdravlje zglobova možemo utjecati pozitivno bez opasnosti dodajući hondroitine, glukozamine i vitamin C u hranu te vježbom. U hrani već ima hondroitina i glukozamina, no ako ih dodate još, nećete ugroziti zdravlje, a moguće je da poboljšate stav kroz neko vrijeme. Proizvoda s hondroitinima i glukozaminima ima na tržištu više: caniviton, caniqin, canina gag, coseqin...

Idite u šetnju neravnim terenom kao što je šumski put, staza posuta oblucima (obala šoderice, rijeke...), ako voli plivati, iskoristite to (plivanje neće izravno djelovati na stav šapa, ali će jačati mišiće bez opterećenja zglobova pa će tako utjecati na razvoj cijelog tijela, stav tijela i nogu).


I za neko vrijeme (mjesec, dva) navratite do kolegice na kontrolu (ili prije, ako primijetite tegobe u hodu).

Javite kako napreduje.

Nenad'

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresufunbox@t-com.hr

S doktorom Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web-stranici www.veterinar.com.hr