FENOMEN

Kineski dječak savršeno vidi u mraku

28.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Kineski dječak Nong Youhui iz sela u provinciji Guanxi savršeno vidi u mraku zahvaljujući svojim 'mačjim očima'

Prve vijesti o kineskom dječaku s neobičnim očima pojavile su se još 2009. Nong Youhui savršeno vidi u mraku, no mora škiljiti kad je direktno izložen suncu.

Liječnici koji su pregledali Nonga rekli su da je rođen s rijetkom bolešću vitiligom – zbog koje slabo vidi po dnevnom svjetlu, a odlično u mraku. Dječaka je nedavno kod kuće u provinciji Guanxi posjetio specijalist za oči i prva stvar koju je primijetio bila je da Nongove svijetloplave oči reflektiraju svjetlo baterijske lampe – baš kao mačje oči.

Dječakov otac Nong Shihua kaže da je par mjeseci nakon što se dječak rodio poveo sina liječniku kako bi utvrdio je li sve u redu s njegovim vidom. Liječnici su mu tada rekli da je radi o rijetkoj pojavi, no da će mu s vremenom oči dobiti tamnu boju.

Dječakov učitelj također je od njegovih prijatelja čuo kako se žali na bol i mutan vid po danu, no kako zato odlično vidi u mraku. Kad je učitelj jednom poveo dječaka u noćni lov na zrikavce, Nong je rekao kako mu ne treba baterijska lampa da bi ih našao.

Mnogi novinari u međuvremenu su proveli razne eksperimente da se uvjere kako su dječakove oči uistinu posebne, a ne samo drugačije boje. Nong je sve njihove testove prošao – uključujući čitanje i prepoznavanje karata u gotovo potpunom mraku.