LETI, LETI

Kanađanin izumio jet pack na vodu

01.02.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Kanadski izumitelj Raymond Li izumio je osobnu mlaznu letjelicu koja radi na vodu. Izum po imenu JelLev može letjeti na visini od deset metara, a postiže brzinu do 35 kilometara na sat

I dok Rusi ovih dana skijaju s propelerom pričvršćenim na leđa, kanadski izumitelj Raymond Li izmislio je osobnu letjelicu koja radi na vodu. Njegov JetLev može pomoću ogromne cijevi letjeti na visini od deset metara brzinom od 35 kilometara na sat.

Kanadskom izumitelju trebalo je deset godina da dovrši svoju letjelicu. Naprtnjača od izrazito lagane stakloplastike 'usisava' vodu koju dovodi ogromno crijevo, a voda pokreće motor koji stvara potisak i omogućava let.

Pilot ima kontrolu nad količinom vode kojom se otiskuje od tla i smjerom kretanja letjelice. Izrada jednog JetLeva košta oko 100.000 dolara (oko 540.000 kuna).

'Nitko nikada nije napravio ništa slično. Svi su mislili da sam lud. Svaki korak stvaranja JetLeva bio je težak', rekao je Raymond Li.

JetLev nije dobar samo za zabavu, već bi se mogao koristiti i za dosta spasilačkih aktivnosti i provjeru strukturalnog integriteta brodova nakon popravaka. Naravno, očekujemo da će plaže vrlo skoro biti prepune bogataša koji će umjesto da lete padobranom koristiti JetLev.