DREVNA RINOPLASTIKA

Kako se radila plastična kirurgija u 16. stoljeću

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.12.2010 12:09
  • Objavljeno 29.12.2010 u 12:09
žena poslije kozmetičke kirurgije rinoplastika

žena poslije kozmetičke kirurgije rinoplastika

Izvor: Corbis / Autor: Cat Gwynn/CORBIS

Na nedavnoj aukciji otkrivena je knjiga iz 1597. čija je tema kozmetička kirurgija za ranjene u borbi. Knjigu je napisao Gaspare Tagliacozzi, a kupio ju je moderni kozmetički kirurg za 11.000 funti
Gaspare Tagliacozzi

Gaspare Tagliacozzi

Izvor: Creative Commons / Autor: Gaspare Tagliacozzi

Stranica iz 'De Curtorum Per Insitionem'

Iako se radi o najstarijoj knjizi koja se bavi kozmetičkom kirurgijom, nema dokaza da su se takve operacija zapravo izvodile do kasnog 18. stoljeća. Knjiga koju je u 16. stoljeću napisao profesor kirurgije i anatomije s Bolonjskog sveučilišta Gaspare Tagliacozzi svejedno je nevjerojatno otkriće jer sadrži detaljne skice kako se tada radila rinoplastika.

Knjiga 'De Curtorum Chirurgia Per Insitionem' (Kirurgija mana usađivanjem) bavi se operacijama koje popravljaju štetu nastalu na licu tijekom borbe. Knjiga je napisana na latinskom, a ilustrirana je raznim skicama.

Jedan od kozmetičkih zahvata opisanih u knjizi je i rinoplastika - u ovom slučaju radi se o presađivanju kože s bicepsa na nos. Vrlo je neobično da su tako detaljno razrađene metode kirurških zahvata ponovo potonule u zaborav nakon smrti autora.

'Metode opisane u knjizi crkva vjerojatno nije odobravala, pa su zato bile izgubljene poslije autorove smrti', nagađa Chris Albury koji radi za licitacijsku kuću Dominic Winter

Visoka kvaliteta dizajna knjige posramila bi većinu današnjih izdavača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi