IZ DUĆANA NA CESTU

Jaja, cipele, bicikli i ostale bizarnosti iz automata

06.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Kad se nakon višesatnog leta ili vožnje autobusom prljavi i umorni nađete usred noći na nekom praznom peronu, automat s toplim i hladnim napicima, čokoladom i grickalicama više je nego dobrodošao. No što kad vam ti automati umjesto kave ili Snickersa nude bicikle, svježa jaja, cipele, kišobrane, knjige ili pak poluge zlata?

Nakon što je 2009. uspješno testiran u Frankfurtu, automat koji izbacuje zlato, u svibnju ove godine osvojio je aerodrome u Abu Dabiju, Frankfurtu, Bergamu i Moskvi. Ako se slučajno desi da za vašeg putovanja neočekivano padne euro ili dolar, na spomenutim će vas lokacijama dočekati automat na kojem možete podići koju zlatnu te tako obogatiti imovinu koju nosite sa sobom.

Uz uobičajene komade zlata, na automatu možete podići južnoafričke zlatnike (Krugerrand), kanadske zlatne javorove listove, pa čak i australskog zlatnog klokana, grumen vrijedan sto dolara. Naravno, vrijednost pojedinih zlatnih predmeta se mijenja, navodno ovisno o promjeni stvarne cijene zlata. Za gram zlatne pločice navedena cijena je 50 dolara, a dolazi u skupocjenoj poklon kutijici.

AUTOMAT ZA SVJEŽA JAJA

Što je zajedničko kumicama i japanskim i američkim automatima? I jedni i drugi nude svježa jaja. Doduše, pred kumicama nije blistava budućnost, a kod automata to izgleda sasvim drukčije.

U zemlji u kojoj se riža prodaje u automatima, nije čudo da su na isti način ponudili i jaja. Lokalni farmeri u okolici Santa Cruza u Kaliforniji dosjetili su se ponuditi svoje proizvode bez da imaju veze sa supermarketima i bez da očekuju od ljudi da dolaze k njima. Za tri dolara otključat će vam se vrata jednog od dvadesetak minijaturnih spremnika i spremni ste za pripremu kajgane!

BICIKLI NA TRACI

Naravno, gdje biste drugdje mogli naći golemi automat prepun bicikala nego u Nizozemskoj? Oni su doista usavršili svoju ljubav prema tom prijevoznom sredstvu pa je možda čak i iznenađujuće što već ranije nismo imali prilike vidjeti automate koji umjesto čokoladica nude upravo bicikle.

Aparat za raspodjelu bicikala (Bikedispenser) trenutačno se može naći na željezničkim stanicama u Arnhemu i Nijmegenu, a jedan uskoro stiže i u Delft, Duiven i desetak drugih lokacija diljem Nizozemske. Bicikl možete iznajmiti na maksimalno 20 sati, a potom ih morate vratiti. Za prvi put plaća se 16 eura, a svaki slijedeći četiri eura. Baš nas zanima za koliko bi sati na našim prostorima bicikli bili vraćeni, ako bi ih uopće vratili.

CIPELE U AUTOMATU

Satima stojite na štiklama, noge vam otpadaju, zglobovi vas bole, ne znate što biste… E pa, ako se nalazite u Londonu ili Liverpoolu, rješenje vam može ponuditi automat s cipelama. Tvrtka Asics postavila je u ta dva grada automate s tenisicama koje možete dobiti za samo nekoliko funti.

Automat s tenisicama Rollasole uglavnom se može naći u noćnim klubovima, a tvrtka je došla na ideju nakon što su shvatili da ženama zapravo nije nimalo ugodno cijelu noć plesati u štiklama. Za šezdesetak kuna možete birati između tri veličine – 'small', 'medium' i 'large', u crnoj ili srebrnoj boji. Automate planiraju postaviti i na željezničke kolodvore i aerodrome u Velikoj Britaniji, a potom krenuti u pohod na američko tržište, u New Yotku, Las Vegasu i Los Angelesu.

KNJIGA NABRZAKA

Budući da su cigarete u većini europskih zemalja out, inovativna ideja ponovno dolazi iz Engleske. Kad već ignoriramo jedni druge u raznim čekaonicama, od zubara do aerodroma, zašto to ne bismo činili istovremeno se obrazujući?

Londonski Heathrow već neko vrijeme užurbanim putnicima nudi da prikrate vrijeme čekanja uz knjigu iz automata, a za tim su se primjerom poveli i neki hoteli (primjerice Radisson Blu). Da ne bi bilo zabune, ovdje se ne radi o kiosk literaturi, već o raznolikim naslovima koji bi trebali zadovoljiti i intelektualno zahtjevne putnike. Naravno, najbolja reklama su popularni autori poput Maeve Binchy i James Patterson, ali ima tu svega, uključujući i dječju književnost. Automati s knjigama se iz Engleske planiraju proširiti u Aziju i Australiju. Cijena – prava sitnica – oko 70 kuna.

ŽIVI MAMCI

Ne, nije nikakva metafora. Automati na nekim mjestima u Americi pokušavaju ribičima olakšati život da ne bi sami morali u potragu za tustim, finim mamcima pa im nude nekoliko opcija, živih mamaca u Pennsylvaniji, New Yorku, Wisconsinu i Illinoisu.

Vlasnik lanca ovih bizarnih automata Gary Harsel kaže da se najbolje prodaju kišne gliste, premda u ponudi ima i male ribice, slatkovodne rakove i pijavice. Šaku glista dobit ćete za samo tri dolara. Ako ste pak ostali bez osnovnih predmeta bez kojih pecanje ne bi bilo moguće, možete birati između raznih udica, utega, motornog ulja za čamce te, naravno, hladnih napitaka, i tako se u potpunosti opremiti za lov.