SPREMNE ZA LET

Iz zagrebačkog ZOO-a oslobođene četiri rode

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 29.07.2014 11:30
  • Objavljeno 29.07.2014 u 10:27
  • +2

Rode puštene na slobodu u Lonjskom polju

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

U Lonjsko su polje puštene rode koje su se proljetos izlegle u Zoološkom vrtu grada Zagreba. U prirodi su se pridružile mladuncima koji jačaju kondiciju za svoj prvi let na jug

Nebom iznad Lonjskog polja od ponedjeljka kruže i četiri zagrebačke rode. Riječ je o mladuncima para čija je stalna adresa Zoološki vrt grada Zagreba.

Zoološki je vrt time nastavio tradiciju puštanja mladunaca bijele rode u prirodu. Rode koje su se izlegle u zagrebačkom ZOO-u puštaju se u Lonjsko polje već devet godina, a do sada je ondje svoj novi dom pronašla 31 mlada zagrebačka roda.


'U Lonjskom ih polju očekuje obilje hrane i jato s kojim će prvo jačati letačku kondiciju, a onda se uputiti u Afriku', kazala je Dijana Beneta, zoologinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Napredak mladih zagrebačkih roda u prirodi će nadzirati djelatnici Parka prirode Lonjsko polje. Oni s velikom pozornošću prate i rode koje provode proljeće i ljeto u Lonjskom polju.

Nakon prošle, za rode izuzetno plodne godine, kada su iz gnijezda izvirivala prosječno 3,2 mladunca, ove godine je manje mladih roda. Svaki par ima po mladunca.

Bijela roda je zakonom zaštićena vrsta ptica u Hrvatskoj. Ta gnjezdarica, čiji je latinski naziv Ciconia ciconia, živi u srednjoj i istočnoj Europi, a uoči zime kreće na seobu u Afriku. Na taj će fascinantan put rode iz Lonjskog polja krenuti idući mjesec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!