ZAŠTO NE NOSE BRADE?

Indijanci nisu pravi muškarci

04.10.2010 u 22:52

Bionic
Reading

Istražujući odgovor na pitanje postavljeno u sklopu projekta 'Vi pitate, mi odgovaramo' na Facebook profilu tportala – 'Zašto Indijanci nemaju bradu?' – naišli smo na razne odgovore, ali najzanimljiviji je stigao iz stručnog stožera Odsjeka biologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu: 'Indijanci nisu pravi muškarci'

Osoba koja želi saznati zašto Indijanci nemaju bradu u Hrvatskoj neće lako naći odgovor. Naime, pretražujući internetske stranice uglavnom smo naišli na forume ili po sličnom principu koncipirane rubrike na stranicama Yahoo, Answer, ChaCha, no nigdje nema konkretnog odgovora.

Razgovori, odgovori na odgovore i replike uglavnom se svode na pretpostavke da se radi o genetski uvjetovanoj karakteristici te ih uspoređuju s Azijatima, koji osim kose, koja im normalno raste, imaju problem s rastom dlaka na licu. Čak ni nakon godina brijanja ne mogu razviti jaku bradu. To se pravilo ipak ne odnosi na sve pripadnike mongolske rasne skupine, u koju osim američkih Indijanaca ubrajamo Eskime, Ugrofince, australo-azijsku skupinu, paleosibirsku itd.

Druga teorija s kojom smo se susreli tvrdi da se hormoni i regulacija tjelesne topline kod Indijanaca razlikuju od Europljana i Afrikanaca. Iz tog razloga Japanci, Eskimi, Sibirci i Indijanci imaju rijedak ili nikakav rast brade, dok im je rast kose i u starosti odličan. S druge strane, Europljani već do 50. godine života počinju ćelaviti.

Prema trećoj teoriji koja je zastupljena na mnogim američkim forumima Indijanci su tradicionalno puno pažnje posvećivali njezi kože te im je čupanje dlaka na licu bilo dio svakodnevne higijene. Jedan od forumaša, koji ima indijanske gene, tvrdi da može pustiti bradu, ali mu se tada upali koža na obrazima, vratu i bradi.

Nakon što smo istražili internetska bespuća, okrenuli smo se potrazi za hrvatskim stručnjacima, no taj se posao na kraju pokazao uzaludnim. Kontaktirali smo Odsjek za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Odsjek za geografiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Većina profesora s kojima smo razgovarali nije uopće ili je vrlo malo proučavala tu temu, pa smo okrenuli broj Odsjeka za biologiju na PMF-u. Nekolicinu profesorica s kojima s pričali zabavilo je naše pitanje pa su dali najjednostavniji mogući odgovor: 'Indijanci nisu pravi muškarci.' I mi ćemo ga uzeti kao najmjerodvaniji.

Imate još bizarnih pitanja? Zašto je pile prešlo cestu ili zašto mačke predu? Sve što vam padne na pamet pitajte na Facebook profilu tportala, a detaljnije informacije o tome gdje i kako postaviti pitanje, pročitajte ovdje