LJUDSKE GESTE

I majmuni odmahuju glavom za 'ne'

06.05.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Osim što dijele zajedničkog pretka, znanstvenici su otkrili da majmuni i ljudi imaju mnoge istovjetne geste kojima pokazuju raspoloženje i osjećaje

Kad je čimpanza Ulindi u britanskom zoološkom vrtu htjela da se njena kći Luiza prestane igrati s hranom, samo ju je pogledala i odmahnula glavom. Luiza je, doduše, nije poslušala, ali znanstvenici su zabilježili njezinu reakciju.

Zahvaljujući tome otkrili su da mnogi majmuni odmahuju glavom kad nešto ne žele, odnosno kad žele reći 'ne' kao što to čine ljudi. To je još jedan u nizu dokaza koliko ponašanje majmuna odražava naše.

Prošli su tjedan znanstvenici izvijestili da su čimpanze u jednom škotskom zoološkom vrtu žalovale nakon smrti jedne od njih te su čak spavale izvan nastambe u kojoj je umrla.

Christel Schneider, s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu, uočila je odmahivanje glavom nakon proučavanja videa čimpanzi i bonobo majmuna u šest europskih zooloških vrtova. Čovjekoliki majmuni poznati su po tome da kimaju i tresu glavom dok komuniciraju, pokazujući tako svoje raspoloženje.