U ZNAKU JARCA

Hoće li se 'galaktička pomrčina' uistinu dogoditi?

28.10.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Hoćemo li se uistinu naći u potpunom mraku od 21. do 23. prosinca kako to tvrdi glasina koja se širi po internetu ili se radi o uobičajenim bizarnim teorijama zavjere i proročanstvima smaka svijeta? Ono što će se sigurno dogoditi je Sunčev solsticij i početak znaka Jarca

Posljednjih se dana internetom širi bizarna glasina koja tvrdi da će se cijeli planet naći u potpunom mraku tri dana – 21., 22. i 23. prosinca 2014.


Ako se to obistini li, proslavit ćemo drugu godišnjicu neostvarene apokalipse prema tobožnjem majanskom proročanstvu pod umjetnom rasvjetom. Mrak bi mogao ugroziti i izlaznost na hrvatskim predsjedničkim izborima ako budu zakazani za to razdoblje.

Glasina kaže da je NASA najavila taj rijedak fenomen objasnivši da će se u spomenuta tri dana dogoditi 'galaktička pomrčina' koja se ponavlja svakih 26.000 godina.

'Naš Sunčev sustav u to će vrijeme prolaziti kroz tamni procjep galaksije koji će upiti sve fotone. Budući da će se Sunce naći između Zemlje i tamnog procjepa, sunčeva svjetlost neće dospjeti do Zemlje', glasila je tobožnja NASA-ina vijest.
Kao autor vijesti, radi veće uvjerljivosti, naveden je nitko drugi nego direktor NASA-e Charles Bolden. Njen je sadržaj, naravno, besmislen i znanstveno neutemeljen. Ne postoji nikakav tamni procjep galaksije koji upija fotone pa će do Zemlje u rečenom razdoblju dopirati jednaka količina svjetla kao i svaki puta u isto doba godine.

Jedino što će se doista dogoditi tih dana je jaka sunčane oluja koja neće utjecati na prirodno svjetlo. Mogla bi, međutim, utjecati na električnu rasvjetu. Jake sunčane oluje odašilju u svemir oblake elektromagnetnog zračenja pa ako oluja izbije na onom dijelu Sunca koji je okrenut prema Zemlji, nešto od tog zračenja moglo bi prodrijeti kroz naš zaštitni omotač i poremetiti rad satelita.

Sunčev solsticij i početak znaka Jarca oduvijek uživa ugled najmističnijeg dijela godine pa šaljivci i katastrofičari vole smještati neobične svemirske i planetarne pojave na i oko 21. prosinca.