SULUDA KONTRACEPCIJA

Gušterice se bacaju na leđa da bi izbjegle seks

30.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Australska gušterica vrste Lake Eyre baca se na leđa ne bi li izbjegla seks s pohotnim mužjacima koji inzistiraju na parenju, često uz vrlo razrađenu i nasilnu taktiku, čak i nakon što su ženke oplođene

Znanstvenici su proučili neobični fenomen ženke guštera Lake Eyre ili Ctenphorus maculosus, netipičan za životinjski svijet. Naime ženke, da bi izbjegle parenje nakon što su oplođene ili čisto zato što muški nasrtaji znaju biti toliko okrutni da ponekad uzrokuju smrt, bacaju se na leđa otkrivajući svoje narandžaste mrlje. To je položaj u kojem je mužjaku nemoguće izvesti penetraciju s jednim od svoja dva penisa, piše ABC News.

'Mužjaci ove vrste guštera su vrlo uporni i pokušavaju isforsirati kopulaciju za čitavog trajanja sezone parenja', kaže dr. Devi Stuart-Fox sa sveučilišta u Melbourneu. Ženke koje se ne uspiju obraniti od nastraja partnera svojim prijetećim pozama, jednostavno se bace na leđa, nastavlja doktorica, čime onemogućavaju bilo kakav daljnji pokušaj.

Prilazeći ženki radi parenja mužjaci je ugrizu za vrat, nekada tako jako da joj pukne kralježnica te ona ugiba. Zanimljivo je i to da ženke tijekom ciklusa parenja zadržavaju visoku razinu testosterona u krvi. Smatra se da je upravo taj hormon odgovoran za njihove tehnike odbacivanja.

S druge strane, ležanje na leđima moglo bi sugerirati da ženke postaju lak plijen za predatore, no Stuart-Fox objašnjava da zbog žarke narandžaste boje većini prirodnih neprijatelja ne izgledaju kao lovina. Rizik da postanu nečija hrana daleko je manji od rizika da postanu žrtve neželjenog seksa, zaključuje nakraju.