TATA AK-47

Gospodin Kalašnjikov htio je biti pjesnik

11.11.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Izumitelj najpoznatije automatske puške u svijetu Mihail Kalašnjikov, povodom proslave svog 90. rođendana, izjavio je da je zapravo htio biti pjesnik

Poznate osobe iz ruskog javnog života i visoki politički dužnosnici odali su u utorak počast Mihailu Kalašnjikovu na svečanosti održanoj u Kremlju u Moskvi povodom proslave njegovog 90. rođendana.

Kalašnjikovi u ruskom muzeju

Kalašnjikovu, koji je dizajnirao najpoznatiju automatsku pušku u svijetu, AK-47, ruski predsjednik Dimitrij Medvedev uručio je na ceremoniji prestižno odlikovanje Zvijezdu heroja Rusije. Primajući ga, Kalašnjikov se zahvalio pjesmom koju je sam napisao.

Pritom je rekao: 'U mladosti sam pisao poeziju i ljudi su mislili da ću postati pjesnik. Međutim, to se nije dogodilo. I bez mene je svijet pun loših pjesnika pa sam odabrao drugi put.' Gospodinu Kalašnjikovu su čestitali rođendan i ruski kozmonauti posebnom čestitkom s Međunarodne svemirske stanice.

Kalašnjikov je osmislio pušku nakon što je bio ranjen u Drugom svjetskom ratu. Njegovo je oružje izdržalo i najgore zahtjeve svih vrsta bojišta, ali Kalašnjikov misli da nije njegova greška to što je postalo toliko popularno među pobunjenicima i gangsterima. Smatra se da ima oko sto milijuna pušaka AK-47 u opticaju.