NEMA VIŠE DILEME

Enigma otkrivena – kokoš je bila prije jajeta!

14.07.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Britanski su znanstvenici uvjereni da su riješili vjekovima star misterij, vječno pitanje - što je bilo prije, kokoš ili jaje. Odgovor za milijun kuna klasi – kokica

U ovoj staroj zagonetki znanstvenici su stali na stranu kokoši tvrdeći da se ona morala razviti prije, jer je oblikovanje jajeta moguće tek zahvaljujući proteinu koji se nalazi u kokošjim jajnicima.

'Dugo se sumnjalo da je prije nastalo jaje, ali sad imamo i znanstveni dokaz da je to zasigurno bila kokoš', rekao je dr. Colin Freeman sa Sveučilišta Warwick i dodao: 'Protein je još ranije otkriven i povezan s nastankom jajeta, ali tek smo pomnim ispitivanjem otkrili da on kontrolira cijeli proces.'

Protein ovokledinin-17 (OC-17) djeluje poput katalizatora i ubrzava proces nastanka ljuske jajeta. Do tog su saznanja znanstvenici u Edinburghu došli koristeći superračunalo kojim su zumirali oblikovanje ljuske, što je pokazalo da je OC-17 nužan kao 'okidač' procesa kristalizacije, ranog stadija oblikovanja ljuske.

Profesor John Harding sa Sveučilišta Sheffield rekao je da se radi o važnom otkriću koje može pomoći stvaranju novih materijala.

Sljedeći izazov – zašto je pile prešlo cestu?