ODAVANJE POČASTI MOBITELOM

Dolaze 'pametni' grobovi s bar kodom

27.01.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Baš kao u doba egipatskih faraona kada su vladare pokapali sa hrpetinom stvari za koje se mislilo da će im koristiti u posthumnoj fazi života, Japanci su počeli proizvoditi grobove s bar kodom koje će tugujuća rodbina skenirati mobitelima i tako razmjenjivati fotke i poruke vezane za pokojnika

Bar kodovi su u Japanu sveprisutni. Stoje na vizitkama, restoranskim lecima, a odsad i u grobovima. Poanta je da posjetitelj groba skenira kod koji se nalazi iza kamenih vratašca pod ključem, nakon čega će na svom mobilnom aparatu moći vidjeti tko ga je sve posjećivao u zadnje vrijeme te je li ostavio kakvu sliku, poruku ili video u znak sjećanja na pokojnika.

Ključ pomoću kojeg se dopire do bar koda imat će samo rodbina i prijatelji preminuloga.

Ideja je potekla od japanskog graditelja grobnica Ishinokoe čija je misao vodilja bila napraviti mjesto gdje neće samo ležati zemaljski ostaci pokojnika, već će živući moći pohranjivati svoja sjećanja i odati audiovizualnu počast.

Pokojnici u Japanu napokon će uživati u fotkama s ljetovanja ili svadbi svojih živućih poznanika, a sve po bagatelnoj cijeni od pedesetak tisuća kuna. S obzirom na dosadu bestjelesne vječnosti, to je stvarno najmanje što mogu učiniti za njih.