PROGRAMSKO KAŠNJENJE

Dobio račun za TV pretplatu, a umro prije 480 godina

12.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

U uredu za evidenciju njemačkih TV pretplatnika očito netko previše čita povijesne leksikone. Na ime i adresu njemačkog matematičara koji je umro 1525. godine stigao je račun za neplaćenu TV pretplatu

Adam Ries je možda krunski svjedok da je u Njemačkoj televizija otkrivena još u 16. stoljeću. Kako drugačije objasniti to što je na adresu davno preminulog znanstvenika došla opomena da mora platiti svoju radijsku i TV pretplatu.

Pismo je primila Annegret Muench koja na nekadašnjoj adresi matematičara vodi klub osnovan u njegovu čast. Unatoč tomu što je poslala odgovor s objašnjenjem da je gospodin Ries umro pred 484 godine, stoljećima prije izuma telekomunikacijskih medija, dva tjedna poslije primila je drugu opomenu.

To nije prvi put da se njemačka agencija za TV pretplatu (GEZ) poželjela naplatiti iz džepova onostranosti. Prošle je godine škola Friedrich Schiller primila sličnu opomenu na ime svog patrona, nakon koje je uslijedilo pismo u kojem GEZ prijeti sudskim sporom ako književni velikan smjesta ne podmiri svoj dug od 17 eura.

Šećer na kraju, lani u prosincu pretplatničke opomene su također primili mačak Winni i pas jazavčar Sam koji živi u bavarskom gradu Ambergu.