KVADRIRA K'O OD ŠALE

Četverogodišnjak pozvan u Mensu

04.08.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Britanski dječak koji zna abecedu unazad od svoje druge godine i kojem je izmjeren IQ od 144, pozvan je u Mensu. Ima četiri godine i može izračunati kvadrate brojeva u svega par sekundi

Harry Chapple, britansko čudo od djeteta, pozvan je da se učani u Mensu nakon što je otrkiveno da ima nevjerojatne sposobnosti za svoju dob. Već s dvije godine verglao je bez problema abecedu unazad, a danas, sa svoje četiri, na pitanje koliko je 15 na kvadrat u trenutku ispaljuje 225.

'Harry je uvijek bio znatiželjan i bistar. Ima izuzetnu memoriju, pamti formule i bez problema računa, recimo, opseg kružnice', kaže njegov otac Simon, marketinški menadžer.

'Većina četverogodišnjaka tek počinje učiti pisati svoje ime, a naše dijete već zna čitati kao da mu je devet godina', dodaje ponosni roditelj.

Nakon dojave da u kući imaju genijalca, iz Mense su poslali dječjeg psihologa koji je izmjerio IQ maloga Harryja. Brojka je iznosila 144 te su objasnili roditeljima da im se dijete ubraja u 0,1 posto posebno nadarene populacije.

Unatoč svojim kapacitetima, mališan ipak, po odluci roditelja, neće preskakati razrede, već će prolaziti školsko gradivo zajedno sa svojim vršnjacima.