VESELA ZNANOST

'Bohemian Rhapsody' uklanja loše raspoloženje

26.10.2014 u 18:58

Bionic
Reading

Hit ‘Bohemian Rhapshody’ skupine Queen uklanja loše raspoloženje i preporučuje se kao lijek onima koji su tužni ili pate od depresije, rezultat je ankete koju je za BBC provela agencija ComRes koja istražuje utjecaj glazbe na zdravlje

Ako je vjerovati neobičnoj anketi koju je za BBC provela agencija ComRes, 'Bohemian Rhapsody' grupe Queen ima pozitivan učinak na raspoloženje Britanaca.


Ispitanicima je u okviru istraživanja bilo ponuđeno 10 skladbi za koje je utvrđeno da podižu raspoloženje.

Na drugom mjestu, nakon ove pjesme legendarnog britanskog sastav, je ‘Dancing Queen’ švedske grupe ABBA, a na trećem nedavni hit ‘Happy’ Pharrella Williamsa.

Više od dvije trećine od 1.000 ispitanika reklo je da rado slušaju glazbu kad se ne osjećaju dobro.

Gotovo 90 posto ispitanika reklo je da slušanje glazbe pomaže ljudima da se bolje osjećaju kada su bolesni ili prolaze kroz krizu.

Oko 81 posto Britanaca reklo je da se osjeća bolje dok sluša glazbu. Tek 36 posto je reklo da radije sluša govor nego glazbu kada nisu dobro raspoloženi, navodi se u anketi.

Među mladima najpopularnija pjesma je ‘Happy’. Pjesme Boba Marleyja, Robbieja Williamsa i Michaela Jacksona također su bile na popisu ponuđenom u anketi.

‘Bohemian Rhapsody’ je na albumu ‘A Night at the Opera’ koji je izašao prije četiri desetljeća. Ova pjesma koja traje gotovo šest minuta, bila je dvaput na prvom mjestu britanskih hitova: kada je objavljena 1975. i nakon smrti pjevača Freddieja Mercuryja 1991.