ZAŠTITA PRIRODE

Biste li probali pizzu s pitonom?

03.02.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Florida nije amater kad su u pitanju gmazovi i vodozemci na meniju, no odnedavno mu je dodala novi specijalitet – burmanskog pitona

Evan's Neighborhood Pizza u Fort Myersu kao specijalitet nudi pizzuEverglades na kojoj su dijelovi pitona. Pizza je nazvana po nacionalnom parku u kojem se pitoni love da bi se očuvao okoliš.

'Smislio sam to samo zato da se počne pričati o piceriji, no svi su totalno poludjeli za idejom. Ljudi cijelo vrijeme pričaju o tome je li piton negativan ili pozitivan, no činjenica je – možemo ga pripremiti i slastan je', kaže vlasnik picerije Evan Daniell

Piton ima okus poput piletine, no meso je nešto žilavije. Zbog toga Daniell marinira meso pitona nekoliko sati prije nego ga stavi na pizzu. Njena cijena je 45 dolara (oko 250 kuna), no bez obzira na to što se radi o luksuzu, on ima svoje obožavatelje.


Daniellov prijatelj Mike Gookin došao je na ideju o pitonu na pizzi kad je na televiziji vidio prilog o negativnom učinku zmije na nacionalni park. Burmanski piton može narasti i do šest metara, a zbog toga što nema prirodnih neprijatelja u Floridi, mogao bi potencijalno uništiti lokalnu raznolikost vrsta.

Burmanski pitoni su postali problem u Floridi zbog toga što ih se vlasnici često rješavaju tako da ih ostave u močvari kad ih više ne žele kao ljubimce.

No najveći vic je u tome što zakon u Floridi ne dozvoljava svima lov na pitone, pa je zmija koju Daniell poslužuje uvezena smrznuta iz Vijetnama.