SAVJET STRUČNJAKA

A najbolja obrana od krpelja je…

02.07.2014 u 11:02

Bionic
Reading

S dolaskom lijepog vremena vlasnici kućnih ljubimaca češće izvode u prirodu svoje četveronožne životinje. Pritom im krpelji predstavljaju pravu prijetnju, a za rješavanje ovog problema zatražili smo mišljenje našeg veterinara dr. med. vet. Nenada Kršula

Zabrinut zbog svog dvoipolgodišnjeg psa, čitatelj nam je poslao upit:

Pas mi već drugi put u dvije i pol godine ima piroplazmozu i trenutno je na liječenju. Inače mu svaki mjesec stavim ampulu Frontline, no krpelja nikako da se riješim. Što mi je činiti?

Odgovor dr. med. vet. Nenada Kršula prenosimo u cijelosti

Na žalost, nema 100 posto sigurnog sredstva.

Prošle godine je na tržište došao proizvod proizvođača Frontlinea, Certifect. Za sada se pokazao odličan, uz opasku da ima intenzivniji miris od klasičnog sredstva i kod nekih pasa izazove pospanost od jednog do dva dana poslije nanošenja. Također su veoma dobri proizvodi ogrlice Scalibor, Foresto i Killtix.

Prilikom upotrebe pratite upute - za kapi krzno mora biti suho dva dana prije, a nakon kapanja ogrlicu se ne smije skidati jer kad je ne nosi, nema ni prijenosa insekticida.

Uz kemijsku zaštitu nije loše dodati i dobro staro četkanje te pregled nakon šetnje.

Eto, toga se držim u ambulanti , a i kod kuće.

Želim mu brz oporavak i Vama uspješniju borbu.

Lijep pozdrav!

P. S. Piroplazmoza je bolest koja može recidivirati u prilikama smanjene otpornosti, dakle pas koji ju je prebolio može ponovno oboljeti bez ponovnog krpeljevog ugriza.