TEKME I PLAC

10 znakova da ste odrasli na Balkanu

01.06.2014 u 08:58

Bionic
Reading

Ovisno u kojem smo razdoblju odrastali, svi imamo neke stvari koje su nam se usjekle u sjećanje. Očito je moguće izvući državu sa Balkana, no je li moguće izvući Balkan iz države?

Fizički odgoj

Možda ste pomislili na košarku ili trčanje, no zapravo pričamo o kaznama. Markirali ste iz škole? Žvum! Zidarska! Falsificirali ste ispričnicu? Žbak! Šamar!

Pokoja 'odgojna' prije interneta bila je standardna disciplinarna metoda i nitko nije ni okom trepnuo ako je neki učitelj djetetu dao po prstima ili ako je dobilo po guzi, jer je kod kuće skoro zviznulo s police na koju se popelo svojim spiderman metodama. Sva sreća, civilizacija polako stiže i u ove krajeve pa je takvih metoda kažnjavanja sve manje.

Praznik rada

Za razliku od nas, bivših ujedinjenih proletera, dobar dio svijeta ne poznaje čari prvomajskog slavlja koje se još i dan danas svodi na grah u prirodi u društvu političara koji drže duge govore i daju lažna obećanja. No prazniku se ne gleda u zube – slobodan dan je slobodan dan.


Neizgovorivo ime

Kad smo se našli na plaži s izgorjelim Nijemcima ili mršavim Francuzima, glavna je fora odmah u startu bila predstaviti se i onda slušati zabavne pokušaje stranaca da vam ponove ime. Svako ljeto smo si dali poseban nadimak samo za strance koji jednostavno nisu mogli svladati ono što nam piše na osobnoj.

Egzotična ljetovanja

Sva je sreća da imamo 'najrazvedeniju obalu na svijetu sa stotinama prekrasnih otoka', inače bismo vjerojatno ljetovali kod kuće u kadi. Ovako, za razliku od naših susjeda sa zapada koji su ljetovali svugdje na svijetu, a posebno su popularni bili kampovi, mi smo bili prisiljeni godinu za godinom upoznavati domaće plaže. Daleko od toga da je to bilo nešto loše – imamo uistinu prekrasnu obalu – ali gdje god bismo se našli, dobra je šansa da bismo upoznali susjede koji nisu došli samo pocrnjeti, već nastaviti svoju buduću vikendicu i betonirati ulaz u more.

Nikad bolesni

Ne znamo je li to utjecaj partizana, filmova s Chuckom Norrisom ili nečeg trećeg, no Hrvatima ne treba liječnik dok se ne sruše na pod pa ih se mora voziti u bolnicu. 'Mudrosti naših starih' i lijekovi domaće proizvodnje dobre su za sve, od mamurluka do ponovnog izbijanja srednjovjekovne kuge. Gdje kamilica ne pomaže, rakija će sigurno uništiti mikrobe u našim tijelima.


Ne znači ne

Jedna od posljedica posebnih odgojnih metoda i oštrih južnoslavenskih pogleda bila je ta da su klinci znali što smiju, a što ne. Američka djeca danas uglavnom dirigiraju roditeljima – kažu im točno što žele, a ako to ne dobiju, briznu u plač i slome ih. Takve taktike nisu radile na našim roditeljima pa uglavnom još uvijek ne rade ni na nama.

Adresa

Dok se prosječni Amerikanac ne vidi kao potpunu osobu ako nema svoju kuću s vrtom i ogradom, Europljani uglavnom žive u stanovima. Štoviše, Balkanci su poslije '45. svijetu pokazali da je moguće imati duplo više obitelji u duplo manje kvadrata nego što to čine na zapadu. Moguće, ali ne i poželjno.

Cigarete

Na zapadu je ovih dana sve teže naći nekoga tko puši. Jedna od posljedica balkanskog sindroma neuništivosti je ta da ne gajimo strah od duhana. Možda ne pušimo kao Turci, ali ne zaostajemo puno za njima. Barem više ne šaljemo svoju djecu do kioska po cigarete.


Hrana

Prosječni Amerikanac ima sve što treba u lokalnom trgovačkom centru. Europljani uglavnom bolje kuhaju i svoje namirnice više vole svježe s placa. A da ne pričamo o kumicama, kulenu, domaćem maslinovu ulju i svinjskoj masti.

Tekme

Amerikancima je odlazak na utakmicu obiteljski izlet, a europski sportski događaji više podsjećaju na ratišta. Navijači uopće ne vide smisao gledati svoj tim bez oružja i pirotehnike, a ako nisu završili na traumi, kao da nisu nigdje ni bili.