ZEKO JE POŠANDRCAO

10 najnevjerojatnijih uskrsnih rituala

12.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Ako oko Uskrsa dobijete nenadanu želju izbičevati ženu korbačem ili je politi hladnom vodom, ne brinite, ima mjesta gdje će vas razumjeti. Ipak, prije nego spakirate kofere, zarolate bičeve i povedete dragu u Prag, pogledajte cijene letova za Norvešku. Pogotovo ako ste ovisni o detektivskim zapletima. Tamo, najnormalnije, za Uskrs vlada totalna histerija oko kriminalističkih filmova

Bičevanje žena
Kako bolje proslaviti žensku mladost i ljepotu, vratiti joj rumenilo na lice i nekoliko drugih lokacija od strateškog interesa nego je politi hladnom vodom ili ovlaš izbičevati. Savršeno u skladu s uskrsnim slavljem prirode koja se budi, njezinim procvatom i svježinom, muškarci po Češkoj i Slovačkoj tradicionalno na uskrsni ponedjeljak žele dati svoj obol sveopćem pupanju. Laćaju se korbača i vraćaju rumenilo na tijela svojih najdražih. S istim ciljem i u nešto mokrijoj varijanti polijevaju ih hladnom vodom.

Gađanje parfemima

Manje bolna proslava proljeća prakticira se za uskrs u Mađarskoj, Transilvaniji i Vojvodini. Ne bi li jedni druge prispodobili cvijeću, ovi ne idu toliko na stvaranje kožnog crvenila koliko se gađaju mirisima. Bilo da namirišu vodu bilo da koriste čiste parfeme, ekipa se međusobno šprica u zamjenu za uskrsna jaja. 'Tko tebe parfemom, ti njega jajetom'... Evo što je ostalo od legendarnog kruha i kamenja.


Poirot u potrazi za uskršnjim jajima
Detektivska histerija
Skandinavce toliko pogađa misterij praznog groba da za svaki Uskrs u pomoć pozivaju Poirota, Sherlocka Holmesa i inspektora Frosta. TV program i tisak prepuni su detektivskih priča, nacije si razbijaju glavu pitanjima tko, kako i s kojim motivima, i premda uskrsna drama završava prilično sretno za našeg glavnog junaka, ovi se valjda neće smiriti dok ne saznaju pod kojim je kutom odvaljen kamen s Isusovog groba. E, da je Agatha Christie pisala Evanđelje...

Crkvena zvona u obilasku Rima
Tamo gdje su Norvežani i Šveđani dubokoumno zamišljeni nad dvijetisućljetnim zapletom, Nizozemci, Belgijanci i Francuzi kao da su ispali iz petparačke bajke koja se prodaje na blagajni uz upaljače, kondome i novi CD Jacquesa Houdeka. Naime, za uskrsno trodnevlje sva crkvena zvona u Beneluksu utihnu. Tradicija veli da zvona odlaze u Rim. Ako, dakle, kojim slučajem oko Velikog četvrtka vidite zvono svoje crkve kako stopira na cesti za Sloveniju, sada barem znate što je na stvari. Po povratku u nedjelju, zvona sa sobom donose jaja i zečeve, kaže dalje pučka predaja koju bi netko trebao testirati na droge.

Krštenje školjaka
Zašto bi se krstili samo ljudi kad se mogu i školjke? Nema bića koje si to pitanje ne postavi barem triput dnevno. Odgovor ne znaju ni na polinezijskim otocima, što ih još uvijek ne sprečava da ga ne prakticiraju. Na Veliku subotu masovno krste te nebrojene morske katekumene koje na Uskrs vraćaju u more gdje će, navodno, uskrsnuti. Još ako novom životu dodamo kap limuna i prstohvat soli, mogao bi imati sasvim dobar okus.

'Skrfite' svoj servis za više ciljeve
Loncem kroz prozor
Kako bolje izraziti ljutnju zbog prevare nego razbijati tanjure, šalice i ina kuhinjska pomagala? Koreografiju bračnih razmirica koju poznaje svaki par s viškom temperamenta i posuđa Grci su doveli do neslućenih vjerskih visina kada su na Veliku subotu počeli bacati svoje vrčeve i lonce kroz prozor. Običaj katapultiranja suđa u znak Judine izdaje vjerno se čuva na probranim područjima, poput otoka Krfa. Savršena uskrsna destinacija za sve koji pate od kroničnog manjka kuhala.

Naranče i poljupci
Kao izgovor za uskrsno ljubakanje s razdraganim sugrađankama u nekim se dijelovima Engleske zadržao prilično kompliciran srednjovjekovni obred Hocktide. U utorak po Uskrsu grad izabire novog načelnika policije koji puhanjem u rog poziva sve gradske muževe u vijećnicu. Tamo izabiru dva tzv. 'tuttija' koji na štapovima nose naranče ukrašene proljetnim cvijećem. Povorka potom kreće ulicama grada i dijeli damama navedeno voće u zamjenu za poljubac. Kakve veze imaju policija, naranče i ljubakanje s Uskrsom, čini se daleko veći misterij od Uskrsa samog.

Čađ, slatkiši i vještice

Valjda još iz vremena kad nisu znali čitati kalendar, pa su pobrkali fašnik, Noć vještica i Uskrs, Finci, Danci i neki Šveđani za uskrsne blagdane mažu svoje klince pepelom, oblače u vještice i šalju po susjedstvu da žicaju slatkiše. U zamjenu za bombone, kolače i čokoladice klinci daju legendarne cica-mace iliti vrbice. Pravo čudo što u tu kajganu od tradicije netko nije ubacio i Svetog Patrika i Djeda Mraza.

Obojani jajoboj
Kajgana
U duhu protestantske štedljivosti možda bi bilo najzgodnije sve blagdane smutiti u jedan dan, no najveće uskrsne mutikaše su Francuzi iz Hauxa. Svake godine na uskrsni ponedjeljak razbiju oko 4.500 jaja za monstruoznu kajganu koja se potom servira na tisuću tanjura. Svi koji žele sudjelovati u kolektivnom mljackanju moraju svoja jaja razbiti rano ujutro kod kuće te ih donijeti na glavni trg u vrijeme ručka. Prošlogodišnji omlet bio je širok skoro tri metra. Znakovito.

Tucanje jaja
Od sijaset hrvatskih uskrsnih navada koje od bojenja ljuski i hrskanja čokoladne zečetine do šunke u kruhu i misnog blagoslova rotkvica gromoglasno svjedoče o stoljećima tesanoj duhovnosti, većina će se složiti da je dvoboj u razbijanju kuhanih jaja trenutak konačnog 'biti ili ne biti' blagdanske atmosfere. Kako jaje ima dva kraja, uvijek možete izvući remi ili biti dvostruki pobjednik, što u potpunosti slijedi uskrsnu poruku da svatko ima novu šansu. Ako vas baš zadesi sudbina dvostrukog luzera, ne očajavajte. Možda ste u nemilosti nebesa, ali bar možete izabrati s kojeg ćete kraja početi guliti jaje.