SARMA, ŠTAKORI I ŽENE-VUČICE

10 najgorih psovki za koje je svijet čuo

20.12.2011 u 09:05

Bionic
Reading

Nigdje osjećaj za metaforu, poredbu i pjesničku ekspresiju ne dolazi toliko do izražaja kao u načinima na koji ljudi psuju jedni drugima sve po spisku. Ima tu maslaca, rebara, štakora, fecesa i, naravno, mali milijun genitalija, ako je vjerovati magazinu Cracked. Brifirajte se na temu koje su najgore uvrede diljem globusa. Čisto da se znate snaći ako se zakačite s ekipom u predgrađu Šangaja ili Bukurešta

Posiši maslac s mog dupeta
Španjolci nisu nešto poznati po maslacu, ali ga obilato koriste u kritičnim situacijama. Ne mislimo sad na senzacionalnu scenu u filmu 'Posljednji tango u Parizu' gdje je maslac odigrao briljantnu pozadinsku ulogu, već na brutalnu španjolsku psovku koja poziva sukobljenu stranu da pocica putar s guze. Izraz je, po svemu sudeći, izvedenica iz 'Kenjam se u mlijeko', a što je Španjolcima nešto poput našeg 'Kvragu'. Feces se tamo baca na sve i svašta, mlijeko je još mila majka. Recimo, mrtvi, bog, majke koje se bave prostitucijom...

Tisuću penisa u tvojoj religiji
Arapi psovanje shvaćaju izrazito vjerski, pa će tako i genitalije smjestiti u religiozni kontekst kada vam žele sve najbolje. Reći za nekog da je pimpekova kožica (politički indikativno, kaže se 'fatah') već je totalno poniženje, no pravi verbalni desert nastupa kada vam netko poželi tisuću penisa u religiji. Što ima loše u tome, rekli bi neki, no tu ne staje arapska genitalna imaginacija. Tako će vam zdušno poželjeti i sljedeće stvari: 'Neka te pogodi kita', 'Moja kita u tvojoj glavi', 'Moja kita u rebrima tvoje mamice'.

Debeo je poput bikova uda
Irci su još uvijek konzervativno pristojni i šamaraju se farmerskim frazama koje su nekako više simpatične nego uvredljive za ostatak svijeta. Totalnom uvredom drže izraz 'Debeo si kao bikov ud'. OK. Pravimo se uvrijeđeni. Kao bonus mogu vam dobaciti da ste govnoglavac (shithead) ili mokraćni umjetnik (piss artist). Ajde dobro. Sad se pravim da smo stvarno uvrijeđeni.

Neka ti žena-vučica popuši
Nismo ziher žele li nas Bugari u trenutku bijesa poniziti ili napaliti. Jerbo, kada ti netko opsuje 'Neka ti dugokosa karpatska žena-vučica popuši', stvar u najmanju ruku budi znatiželju. No da, u Sofiji je to ful opaka psovka kojoj eventualno konkurira par drugih živopisnih izljeva bijesa: 'Mama ti puši medvjedima u šumi' ili 'Ružan si kao salata'. Nacija se inače tradicionalno davi u svim vrstama salata. Naša varijanta bi u tom slučaju glasila 'ružan si kao štrukla'. Ima smisla.

J.... ti 18 koljena unazad
Premda zvuči kao da se spustila s našeg podneblja, radi se o psovki koju će vam najvjerojatnije izručiti u Kini. Arapi su male bebe - idu tek do sedmog koljena. Osim seksualnog zlostavljanja vašeg porodičnog stabla, Kinezi će vam u trenutku bijesa reći i da nosite zeleni šešir i da vam je mama velika kornjača. Doooobro...No da razjasnimo povijesni kontekst, zelene šešire su nosile muške kurve za vrijeme dinastije Tang, dok kornjače ne znaju tko im je tata. Ostale životinje su, dakako, s tim detaljno upoznate.

Pradjedoševac
Na Islandu će se posebno namjeriti na vašeg pradjeda. Kada vas žele verbalno osakatiti, nazvat će ga ševcem, a vi ćete otrčati do prvog gejzira, napuniti pištolj na vodu, vratiti se i pošpricati ga po cipelama. I to je to, dalje će sud preuzeti slučaj. Ne stvarno, Islanđani su totalno obazrivi kada vas psuju, pa će tako najgora uvreda ženama biti 'Ti voziš kamion' (Trukkalessa). Islandska poanta je da su cure koje voze kamione muškobanjaste lezbijke.

Da bog da te tražili geigerovim brojačem
Cracked se pozabavio i ekspresijama iz naše šire regije. 'Da bog da ti djecu tražili geigerovim brojačem' ili 'Da bog da ti kuća bila na CNN-u' stara su priča. Osim njih, čitamo i o 'da bog da te majka prepoznala u bureku' i 'da bog da ti žena rodila stonogu pa čitav život radio za cipele'. Što reći, gazimo Kineze, Islanđane i Irce zajedno i na dvadesetu potenciju.

Napravit ću sarmu od kožice tvog pimpeka
U Armeniji definitivno imaju ideju kako gastronomski iskoristiti vaš ud. Napravit će sarmu od njegove kože. Ukoliko u trenutku psovanja i nisu nešto gladni, vjerojatnije će posegnuti za stihom 'Neka štakori ejakuliraju na tebe'. Posebno je interesantna i armenska psovka 'Ti si blizanac mojih testisa', za koju nisu sigurni vrijeđa li više onog kome je upućena ili onog koji je upućuje. Naime, biti blizanac nečijih jaja sugerira da čovjek možebitno ima samo jedno jaje.

Masturbacija i debela crijeva
Da su narodi istočno od Hrvatskog narodnog kazališta bez konkurencije po pitanju psovačke poezije, možda najbolje demonstriraju Rumunji. Najsočniji primjerak je 'Gurni ruku u moj čmar i masturbiraj s mojim govnom', a visoko na listi su i nešto higijenskiji primjerci poput 'šamponiraj moje stidne dlake svojom slinom' i 'operi zube, moja će kita uskoro obaviti inspekciju'.

Patuljci i vrag
No, vratimo se sa sirove i bestijalne psihopatologije rumunjskog psovačkog genija k dobrim starim sjevernjačkim mitovima. Danci će uposliti homoseksualne patuljke, vragove i pakao ne bi li vas izvrijeđali na pasja kola. Tako kada vam netko u okolici Kopenhagena poruči 'Popuši vragu u paklu ti gej patuljku', znajte da ste potrošili sve žetone dobrodošlice. Prije nego što pokupite prnje, sjetite se nataknuti mu Jörmungandrovo kopile od ćukunstrine na svežanj pimpeka iz Valhalle. Ili kako vas već nordijski bogovi budu inspirirali u trenutku.