ONE HIT WONDERS

10 najgorih frizura koje smo nosili

25.11.2012 u 18:42

Bionic
Reading

Premda se neki od ovih (ne)uspješnih modnih krikova još uvijek povremeno daju pronaći u nekim zabačenim ulicama, ipak se radi o lošim pokušajima dobrog izgleda i one hit wonderima među kosom. Od fudbe preko talijanke do biberice put je bio trnovit i težak i jedva čekamo da nas iznenadi neka nova izmišljotina

Rudi Völler na 2:44
Fudba
Nemamo apsolutno ništa protiv Bowiejevog alter ega Ziggyja Stardusta koji je fudbalerku isfurao na jedan sasvim novi nivo, ali na sveopću pomamu osamdesetih ipak su puno više utjecali likovi poput Jürgena Klinsmanna, Rudija Völlera i Roberta Baggia. Fudbalerka je postojala u raznima varijantama, bojama i dužinama, a nevjerojatno, ali istinito održala se sve do danas. Još uvijek se može naći pokoji primjerak jer, ako ništa drugo, fudba je praktična - imate dugu kosu, a ne ide vam u oči.

Emilija šiške i varijacije na temu
Nakon što je Emilija Kokić Hrvatskoj predstavila novi način podizanja šiški u nastupu na Eurosongu, tu je pošast bilo teško zaustaviti. Od curica, osnovnoškolki pa do žena u srednjim godinama koje su se opet htjele osjećati mlado, svi su češljali šiške na stranu i podizali ih koliko je to lak za kosu ili češalj za tapiranje dozvolio. Naravno, bitan je bio i kut pregiba i nagiba, što pravilnije – to bolje.

Talijanka
Ne možemo spomenuti popularno slijepljenu i začešljanu talijanku da ne spomenemo talijanske nogometaše, primjerice Francesca Tottija i Paola Maldinija, koji su vjerojatno najviše zaslužni što je ovaj hit nad hitovima stigao i u naše krajeve. Mnogi su je nosili još donedavno, neki misle da još uvijek dobro izgleda, ali talijanka je neminovno zaslužna za osnaživanje kozmetičke industrije gelova i lakova. Time je dobila ozbiljne potrošače među muškarcima.

Mišji rep
Početkom osamdesetih klinci su masovno počeli furati skroz kratko ošišanu kosu s dodatkom dugačkog repića na potiljku. Što je bio duži, to si bio veći frajer. Kako i odakle je krenuo taj trend, ne znamo, ali na svu sreću nije se dugo zadržao. Bio je to one hit wonder među frizurama i danas se u principu ne može nigdje vidjeti. Sumnjamo doduše da se poneki primjerak još uvijek skriva u središnjoj Americi među ljudima koji nisu čuli za frizera.

Vanilla Ice frizura
Da, neke trendove bilo je posve nemoguće izbjeći jer su ih pokrenuli megapopularni celebrityji. Među bizarnijima je svakako Vanilla Ice koji je početkom devedesetih zahvaljujući nekolicini svojih hitova profurao u domove širom svijeta svoju verziju kokotice s izbrijanim linijama s obje strane glave. Doduše, tu frizuru nije bilo lako urediti, a još ju je bilo teže održavati. Umjesto linija nakon nekog vremena oni nadobudni počeli su izbrijavati razne likove sa strane na glavi, npr. žarulje i munje, ali sve je to vrlo brzo palo u zaborav.


Poblajhani vrhovi
Tamo negdje s pojavom Bravo magazina na našim prostorima pojavili su se i novi modni trendovi, između ostalog i blajhanje kose. Doduše, jest da nisu postojali specijalizirani dućani za kozmetiku dostupni svima, a crvena boja se u obliku kane kupovala na placu, izbjeljivanje kose postalo je gotovo must have. No, predaleko je otišlo u trenutku kad je postalo moderno blajhati samo vrhove kose, pa smo tako imali niz raščupanih dečkića kratke, ali razbarušene kose sa svijetlim vrhovima.

Metal ili hippie faza
Većina tinejdžera koja je odrastala osamdesetih imala je neku metal ili hippie fazu u kojoj se neminovno nosila duga i po mogućnosti masna kosa. Što je bila masnija i repatija, to je bila bolja. Rijetko se vezala u rep jer onda ne bi došla do izražaja u punom sjaju. Naravno, postojala je i varijanta čiste kose koju se sjajno moglo vrtjeti mašući glavom pod izgovorom plesanja. Ta verzija je djelovala pomalo lavlje, bujno i neukrotivo.

Ante s pažljivo zalizanom kosom
Ante Gotovac frizura
I mi imamo svog Vanillu Icea. Ako zanemarimo još nekoliko originalnih hrvatskih izdanaka frizerskog eksperimenta, tipa Kerum, Kosovac ili Nikolić, Ante Gotovac definitivno ima frizuru koju ne treba oponašati. Premda ona ni po čemu nije posebno ošišana, njegov izum su litre gela koje je u stanju nakeljiti na tjeme. Posebno je važno pritom izdvojiti nekoliko pramenova i zalijepiti ih na čelo odvojeno. Možete im i imena dati ako baš želite.

Minival
Da ne ispadne da uglavnom kritiziramo muški ukus, jedan od najgorih frizerskih izuma pojavio se kad drugo nego osamdesetih. U modu je ušla rudlava kosa i lokne, a da bi netko s ravnom kosom to dobio, prije toga morao je napraviti zloglasni minival. Ako se nakon tog kurenja kose ne bi stavili oveći vikleri na glavu da se dobiju lokne, onda se zapravo radilo o pudlica frizuri. Najgore od svega bilo je to što ste morali čekati da vam kosa ponovno izraste kao vaša, ravna, da se riješite tog užasa.

Biberica
Nakon što je neko vrijeme tron najpopularnije muške frizure suvereno držala bekamica, i Davidovo vrijeme je prošlo, i njega su istisnuli mlađi i slađi, točnije jedan, globalni fenomen - Justin Bieber. Ako niste vrišteća tinejdžerica, vjerojatno ne znate nijednu pjesmu od Justina Biebera, ali zato ste sigurno upućeni u to kako se češlja. A češlja se straga prema naprijed - što više kose potjerati s potiljka prema čelu, onda to sve lagano naheriti na jednu stranu tako da vam se ipak vide oči, i na kraju začiniti s malo laka za kosu. Ako pritom izgledate kao nježna bebica sa srnećim pogledom, uspjeh vam je zajamčen.