ČUDNA STRANA SPORTA

10 najbizarnijih olimpijskih disciplina

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.07.2012 11:20
  • Objavljeno 29.07.2012 u 11:20
olimpijada

olimpijada

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ljetna olimpijada u Londonu je počela i trajat će sve do 12. kolovoza. Mnogi će, nesumnjivo, pratiti razne događaje, no ono što neće vidjeti su bizarni sportovi koji su jednom bili dio olimpijskih igara, a danas više nisu – od dvoboja pištoljima do plivanja s preponama

12-satna utrka biciklima (1896)

Tko god je uključio ovaj događaj u Olimpijadu, vjerojatno je bio mrvicu pretjerano entuzijastičan. Sedmorica biciklista krenula su u pet ujutro i vozila do pet poslijepodne. Od sedam natjecatelja četvorica su odustala prije podneva, a pobjednik je bio Adolf Schmal iz Austrije koji je uspio preći oko 288 kilometara.

Osim Schmala, samo je još jedan natjecatelj završio utrku, no izgubio je jer je Austrijanac na početku uspio napraviti krug više nego ostali.

Uspinjanje po užetu (1896, 1904, 1906, 1924. i 1932)

Ako vam ovaj događaj zvuči prejednostavno, to je zato što stvarno jest takav. Radi se o uspinjanju po užetu pritom koristeći samo ruke.

Čini se da se za olimpijska disciplina preselila u vojnu obuku i tamo ostala.

Pucanje u golubove (1900)

Voljeli bismo reći da se radilo o glinenim golubovima, no na žalost i sramotu pariške olimpijade 1900. više od 300 pravih ptica bilo je ubijeno u ovoj bizarnoj disciplini. Srećom, to je bio prvi i zadnji put da se tako nešto dogodilo – što i nije pretjerano čudno nakon što je olimpijski teren vjerojatno bio prekriven mrtvim golubovima i krvavim perjem.

Plivanje s preponama (1900)

Sad već vjerojatno mislite da razne discipline koje su bile uvedene, pa ukinute, više podsjećaju na 'igre bez granica' nego na olimpijadu. Plivači koji su sudjelovali u plivanju 's preponama' morali su se penjati, pa zatim skakati s čamca na čamac te poslije toga roniti ispod niza čamaca.

Cijeli događaj se odvijao na rijeci Seini, pa su se natjecatelji, osim jedni protiv drugih, morali boriti i protiv riječne struje. Radi se o još jednom događaju koji se nikada nije ponovio.

Potezanje konopa (1900 - 1920)

Ovo je još jedan u nizu događaja koji pripada više na livadu ili u dvoranu za tjelesni odgoj, nego na olimpijski teren, no prednost povlačenja užeta nad ostalim sličnim disciplinama jest što su je stari Grci uveli u originalnim natjecanjima prije 2.500 godina.

U modernom potezanju konopca dva tima od po osam natjecatelja povlačila bi uže dok ne bi uspjeli potegnuti protivnike dva metra prema sebi. Ako nakon pet minuta nije bilo pobjednika, oni natjecatelji koji su u tom trenutku uspjeli potegnuti drugi tim više naprijed bili bi proglašeni pobjednicima.

205447,203813,202759,201786
Dvoboj pištoljima (1906. i 1912)

Nakon strahote s golubovima, mnogi od čitatelja s nevjericom gledaju u naslov ove discipline i nadaju se da ljudi nisu baš bili toliko ludi ili glupi prije 100 godina. Srećom, ne radi se o pravom dvoboju, već o pucanju u lutke na kojima je bila meta.

Lutke su bile odjevene u frakove – vjerojatno kako bi dočarale ubijanje pravog protivnika.

La Canne (1924)

Mačevanje sa štapovima za hodanje vrlo je slično uobičajenim mačevalačkim natjecanjima. Razlika je samo u izboru oružja.

U pitanju je francuska borilačka vještina koja se razvila početkom 19. stoljeća radi samoobrane za gospodu.

Mahanje toljagama (1932)

Mahanje toljagama je 'muževna' varijanta ritmičke gimnastike. Radi se o disciplini koja je nalik žongliranju bez puštanja čunjeva – natjecatelji su s toljagama morali izvoditi razne vizualno zanimljive figure.

Kabaddi (1936)

Kabaddi je možda najlakše opisati kao igranje graničara bez lopte. Dva tima natjecatelja morala su prijeći na neprijateljsku stranu igrališta, tamo se hrvati s protivnikom i zatim se vratiti nakon što su ga nadvladali ili izgubili od njega.

U pitanju je sport koji je vrlo popularan u jugoistočnoj Aziji.

Hokej na rolama (1992)

Hokej na rolama je zapravo isti kao normalan hokej. Jedina razlika jest da su natjecatelji nosili role umjesto klizaljki, a utakmica se održavala na suhom čvrstom tlu.

Jedine godine kad se na Olimpijadi održao hokej na rolama Argentina je pobijedila Španjolsku i odnijela kući zlato.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!