PARLAMENTARNO PROLIJEVANJE KRVI

10 naj političkih šora

15.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

U borbi za vlast ne biraju se sredstva, pa tako i šake, đonovi, iščupani saborski mikrofoni, stolice, fascikli, aparati za gašenje požara i parlamentarni inventar koji dobro leti katkada dobivaju visoku političku funkciju. Još ako Rolex upotrijebite kao bokser, nema opozicije koja se neće složiti. Na pod. Ukratko, ispecite si kokice i pogledajte kako to izgleda kada se političari bore za svoje glasače razbijanjem nosova, trganjem kravata i džudo trikovima

Tajvanska parlamentarna šamarčina
Tajvanske zastupnice su toliko politički angažirane da im nije ni najmanji problem došetati se do govornice u trenutku kada se čelnica vladajuće stranke obraća parlamentu te joj opaliti šamarčinu. Nakon tog početnog ispravka netočnog navoda desnim dlanom, započelo je naguravanje, čupanje i vriska skockanih zastupnica... Sve ono što čini TV prijenos sjednica parlamenta barem donekle vrijednim utrošene struje.

 

Vodom protiv krize u Gruziji
Dvojica gruzijskih političara raspravljaju o krizi u zemlji i, dakako, da bi uživo u TV studiju gledateljima demonstrirali nedostatak konsenzusa, vođa opozicije Koki Guntsadze ustaje i zalijeva vodom predsjedničkog kandidata i člana parlamenta Giorgya Kandelakija. Nakon tog početnog otriježnjenja, oporbenjak očito nije bio siguran je li ostavio dovoljno dobar dojam, pa je i ošamario smočenog kolegu velikih ambicija.


Južnokorejskim šmrkom po zastupnicima
Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama toliko je podijelilo južnokorejski parlament da je između stalo nekoliko desetaka stolica, komoda i pokoji ormar. Naime, time su se vladajući nacionalisti zabarikadirali u zgradu narodne skupštine u namjeri da zaključe dogovor, dok su predstavnici opozicije donijeli sa sobom maljeve i željezne poluge kao prilično uvjerljive argumente protiv. U pokušaju da na silu uđu, stranački kolege na vlasti su im pokušali ohladiti glave aparatima za gašenje požara...

 

Radikalno i napredno u srpsku glavu
Prvo je šef srpskih 'naprednjaka' Tomislav Nikolić u prosincu prošle godine povukao za kosu radikala Srboljuba Živanovića, pa zastupnicima servirao biološku ispričnicu da mu je u tom trenutku 'organizam tako reagirao', a onda je pred mjesec dana Srboljub radikalno opalio 'naprednog' Igora Becića šakom u glavu. Sve je to još uvijek predpubertetsko šlatanje prema svojedobnom Šešeljevom paradiranju s pištoljem na ulazu u Saveznu skupštinu.


Surinamsko povlačenje po stolu
Diskusija u surinamskom parlamentu imala je sve elemente nadrealističkog teatra. Jer gdje u jednoj sceni možete vidjeti da netko nosi odijelo s kratkim rukavima, da ga povlače za noge preko stola te da ga na kraju cipelari tajnik uz pomoć svoga crnog mišićavog kolege? Još je modno nastrani zastupnik dobro prošao s obzirom na to što se usudio staviti na sebe.


Obračun čeških ministara

Bivši zamjenik češkog premijera Miroslav Macek je na skupu zubara odlučio riješiti 'privatnu stvar' koja i nije tako daleko od zubarske tematike. Došetao je do ministra zdravstva Davida Ratha koji je miroljubivo sjedio nekoliko metara dalje i odalamio ga po glavi. I dok su okupljeni vjerojatno ostali otvorenih gubica kao da ih je netko posjeo na zubarski stolac, dva su ministra završila naguravanjem na bini odjednom savladani potrebom da si međusobno prebroje jedinice i dvojke.


Korejski politički džudo

Neimenovani korejski političar svojim je kolegama na sjednici dao kratki tečaj džuda te ih upoznao s eventualnim posljedicama žešćeg nesporazuma. Prvog je pospremio na pod fintom 'tomoe nage', a drugog pokušao zavaljati potezom 'tai otoshi'. Nažalost, zbog kratkoće snimke nismo sigurni je li nastavio s udžbeničkim demonstracijama ili se vratio neučinkovitom i konvencionalnom rješavanju političkih prijepora.

 

Tako to rade u Ukrajini
Smjena predsjednika parlamenta Arsenija Jacenjuka koji je sam ponudio ostavku i najavio povratak na političku scenu u velikom stilu neki su u ukrajinskom parlamentu prilično teško primili srcu, ali ipak nešto lakše šakama. U domovini boksačkih divova, braće Kličko, narodni zastupnici očito žele očuvati herojsku tradiciju pa ne biraju ni mjesto ni vrijeme za fajt. A probleme s biranjem su, vidimo, imali i ukrajinski glasači.

 

Požeško-slavonsko nemušto naguravanje
Sada već odavno izbačeni HSP-ovac Božidar Lunjac nije imao tri čiste suočiti se vlastitim tijelom s pobješnjelom požeško-slavonskom županijskom skupštinom, pa je teret obračuna s vijećnicima i novinarima prepustio zaštitarima. Naravno, čitav košmar je nastao zbog love. Lunjac nije htio podržati proračun zbog navodnih financijskih malverzacija stranačkog mu subrata Vlade Zeca. U bezidejnom vrtićkom naguravanju nešto deblji kraj izvukla je dopisnica HTV-a i još par vijećnika... Ništa filmski, doduše. Jest da su Slavonci, ali o političkom tamburanju očito pojma nemaju.

Indijska makljaža
Skupština sjeverne indijske pokrajine Utar Pradeš možda još ne zna sva slova abecede političkih znanosti, ali je zato riječ o zastupnicima s iznimnim talentom za trganje mikrofona i njihovo stručno testiranje na susjednim glavama. Masovnoj tučnjavi koja je izbila, koincidencije li, na raspravi o pravima manjina nedostaje još samo unezvijereni konj koji bi protrčao kroz kadar i petparački vatromet u pozadini. Možda da im pošaljemo naše gornjogradske statiste s viškom mišljenja na doškolovanje. Kad već nema kruha, hoćemo igre!