TROLOVI I POHOTNICI, JAVITE SE

10 naj online spodoba

internet ruke

internet ruke

Izvor: Corbis / Autor: CJ Burton/Corbis

Možda vas je mama učila da ne otvarate strancima, ali vas definitivno nije naučila da ne čitate postove čudesnih bića koja pohode internetske forume i čiji komunikacijske strategije zahtijevaju u najmanju ruku 10 naj panegirik. Trolovi, smiley frikovi, naloženi uvaljivači koji jednoručno surfaju netom, samozvani pravednici, likovi u vječnom odlasku... Evo malog hommagea svima njima, u nadi da će im netko isključiti struju

Trol
Ne, ovo nije biće iz bajki skandinavskih zemalja, ovo je možda vaš prvi susjed koji po netu navlači ekipu, posta offtopic provokacije i čini sve ne bi li temu pretvorio u ratnu zonu gdje ćete se na kraju poklati s pola usera. Trolling je ribarska tehnika u kojoj se lovina polako mami u mrežu, a da se nahvatalo ribica u povijesti weba koja bilježi svog prvog trola tamo negdje 1992, možete se osvjedočiti na svakom drugom topicu. Jedini efikasni protuotrov je ignoriranje, jerbo ukoliko trolu počnete psovati njegovu trolovsku mamicu, odigrali ste ulogu koju vam je namijenio i uljepšali mu dan. Ili ste stvarno to željeli?

William Whitehurst/Corbis

William Whitehurst/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: William Whitehurst/Corbis

Mirotvorac
Za razliku od trolčina, netom švrlja i tip mirotvorca, spodobe čiji je najjači argument u raspravi 'ajmo se ne raspravljat'. Ma jasno, čemu konflikti, ajmo pričati o leptirićima i razmnožavanju voden konjica, čisto da netko ne pogine od činjenice da ima stav. Baš kao i u 3D okolini, kompromisni karakteri pokušavaju sa svima biti frendovi i treba ih tretirati kao dio forumskog inventara o kojem nemamo apsolutno nikakvo mišljenje, ali nam je s vremena na vrijeme drago da postoje i vrše fotosintezu.

Pravednik
Starozavjetni proroci nisu umrli. Pretvorili su se u nule i jedinice i sada sipaju digitalni sumpor na okolne korisnike u ludoj želji da vas izeduciraju, izmoraliziraju i konačno vam objasne zašto su ustaše bile u pravu i zašto su svi političari kurve i prevaranti. Endemski psihoprofil je posebno rasprostranjen po našim news portalima gdje, recimo, ispod vijesti o NLO-ima čitamo njihov pravorijek o Bandiću ili Sanaderu, a bit će da prosipaju svoje životne mudrosti i u rubrici djevojka dana. Uglavnom, tip online pravednika se razaznaje po tome što je apsolutno u pravu i prije nego se – bilo vi, bilo on - dohvati tipkovnice, samo što vam to ne može demonstrirati zbog uskogrudnih granica logike. Naime, ukoliko vam to ne natipka, nikada nećete znati.

Prevrtljivi pjesnik
Jeste li skužili ekipu koja uvijek misli nešto drugo nego što vi shvaćate? Kao, nisi dovoljno čitao između redaka, on je htio reći ovo i ovo, a ti si skužio ono i ono. Pa, kad ga uhvatiš za jaja u njegovom sljedećem objašnjenju o tome što je mislio, opet ispada da si krivo pokopčao. 'Ali nisam to mislio, trkelj truć bla...' I tako unedogled. Ukratko, himere i amorfne spodobe koje vječno pišu isključivo između redaka – uglavnom tamo gdje ništa ne piše. Netko im treba reći jednom i zauvijek da je između redaka praznina i da je krajnje vrijeme da je opismene nečim iza čega će stajati dulje od jednog posta.

'To je samo moje mišljenje'
Postoje potom likovi koji se toliko boje vlastitog mišljenja da se ispod svakog posta moraju ispričati ostatku forumaša na iskazanom stavu. U engleskoj varijanti fraza glasi 'just my 2 cents'. Ono, nije da sam nešto pametan, ali eto, nešto malo kao imam reći, nemojte zamjeriti, neće se ponoviti. Zvuči superbizarno, ali to da uz tvoj forumski avatar stoji tvoje mišljenje se podrazumijeva, ukoliko nekog ne citiraš ili što već. No to ne znači da ti stav vrijedi više od dva centa.

William Whitehurst/Corbis

William Whitehurst/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Steve Prezant /Corbis

Smiley frikovi
A što tek reći za društvance koje više ne zna što bi reklo da mu na raspolaganju nije arsenal idiotskih smajlija koji umjesto njih plaču, šalju puse, pokazuju iskešeno zubalo ili bljuju? Jednog jutra će se probuditi i u zrcalu vidjeti golemu žutu loptu s tri točke na mjestu gdje je do jučer bila glava. Pred petnaestak godina u opticaju su eventualno bila tri-četiri izraza, tužna, smiješna i namigujuća faca. Danas praktički ne morati znati slova da biste postali. Emoticoni se ševe, gađaju mitraljezima, đuskaju uz DJ-a ili glume plešuće banane – stanje u kojem se nalazite otkad znate za sebe, no tek je sada dobilo vizualno adekvatan oblik.

Flamer
Ljudi koji ne netu egzistiraju isključivo iz razloga da vas opetovano pošalju u rodnu grudu, ispsuju vam obiteljsko stablo do 17. koljena i generalno vas počaste krvavim komplimentima poznati su kao flameri. Fakat treba imati muda za sočno oslovljavanje po virtualnim pustopoljinama, jerbo konzekvencije su prestrašne. Druga strana bi vas mogla početi ignorirati. A nijedan flamer koji drži do sebe to ne može podnijeti te brže bolje traži novog kandidata za svoj bogati vokabular i preobilje pjesničkih slika.

Forumaši u vječnom odlasku
Ponosni i uvrijeđeni najavili ste svoj konačni, definitivni i neopozivi odlazak sa foruma gdje vas nitko ne shvaća. Napisali ste oproštajni post, zapalili si svijeću, poklonili se u tišini pred svojom neshvaćenom veličinom i rekli vječno zbogom primitivnoj ekipi. A onda ste se idući dan ponovno ulogirali, jer, naravno, netko je pod vaš patetični pozdrav napisao nešto što vam nije najbolje sjelo. I eto vas gdje ponovno razmjenjujete forumaške radosti do sljedećeg patetičnog rastanka na par sati.

Novi stari nick

Oni zericu tvrdoglaviji će u slučaju herojskog odlaska s foruma sljedeći dan, dakako, opet završiti među postovima, ali pod drugim imenom. Ne moraju baš svi znati da si se navukao ispod svakog mogućeg samopoštovanja. No otvaranje nekoliko korisničkih računa ima i drugih beneficija. Recimo, uvijek se možeš složiti sa sobom i pohvaliti se za izuzetan post. Foru će posebno iskoristiti škvadra koja vam pokušava nešto prodati, a nije naodmet ni udosađenim stvorenjima koja se vole igrati različitih uloga. Koja je prava? Nema je. U gužvi weba svi smo više ili manje, bolje ili gore sinkronizirani crtići.

William Whitehurst/Corbis

William Whitehurst/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Catherine Raillard/Corbis

Nadrkanko
Tipovi koji surfaju netom na cunamiju testosterona nisu nikakva novost, miševi i zmije se druže od pamtivijeka, stoga, ukoliko katkad osjetite šus samoće ili dosade, otvorite topic na minimalno seksi temu, s obaveznim ženskim profilom, i osjetite neodoljivu inteligenciju muškog libida u postovima koji slijede. Loši uvaljivači, kvazišarmeri iz kojih se cijedi pohota i nejebica, ekipa s navodno provokativnim dvoznačnim porukama koji su s glavića pohoblali i posljednje tragove humora učinit će sve ne bi li izmamili trag fascinacije i učinili vas znatiželjnim. Da, godinama su radili na pristupnoj strategiji, samo na krivom organu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi