SPIDERMAN, SAKRIJ SE!

10 naj deformiranih ljudskih atrakcija

13.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Premda mislimo da znamo ponešto o ljudskoj vrsti, pojedini primjerci kao da pomiču granice strave, granice mogućeg i pokazuju svu tragikomičnost naše fizionomije. Čovjek-rak, čovjek-slon, čovjek-palac, tip sa spolnom dvocijevkom ili frajer s rogom na glavi... Znali smo da smo marionete u rukama viših sila, ali ne moraju nas k tome pretvarati u likove iz crtića. Ipak, ovoj desetorici ta se želja nije ispunila

Čovjek-rak
Grady Frankin Sites Jr. patio je od ektrodaktilije, manjka prstiju. Slikovitije rečeno, izgledao je kao da mu je pradjed bio jastog koji je jednog plavetnog jutra zaveo kupačicu i prenio joj svoje ukliještene gene. Grady je većinu karijere proveo zabavljajući ljude rukama i nogama nalik na kliješta. Istina je da je obitelj Sites patila od istog sindroma kroz nekoliko generacija, no to teško da opravdava alkoholizam i nasilnost 'Lobster boya' koji je 1978. ukokao zaručnika svoje kćeri. Život mu je dokrajčila vlastita žena uz pomoć sina i prijatelja.

Čovjek-jednorog
Wang je bio mirni samozatajni kineski farmer iz Manchukua. No mirni samozatajni kineski farmer iz Manchukua s malim bonus detaljem - rogom od 35 centimetara koji mu je prirodno izastao na glavi. Ruski putnik koji je nabasao na Wanga nije mogao vjerovati svojim očima, a vjerojatno niti fotografijama koje je potom snimio. Uzeo je farmera pod ruku i počeo ga nuditi na tržištu freakova za nastupe. Kakogod, Wand je odjednom nestao iz vidokruga javnosti i od ranih tridesetih godina prošlog stoljeća više nitko nije čuo za njega.

Čovjek-lav
Iako se Poljska ne može podičiti nekom naročitom populacijom lavova, Stephan Bibrowski malo je poboljšao statistiku. Premda su mu roditelji bili normalni golobradi bijelci, poljski Štef furao je krzno preko cijelog tijela. Dlake od 15 centimetara koje su Stephenu rođenom 1890. dale izgled lava, bio je dovoljan razlog da utaba zvjezdani put do slave freakova. Nastupao je po nebrojenim cirkusima, bio neobično civiliziran, ugodan i naobražen. 'Lionel' je pričao pet jezika, prilično puno za jednu gigantsku mačku, a je li bio lav i u ostalim aspektima života, sada je prekasno da saznamo.




Čovjek-gusjenica
Ili 'živi torzo', kako su zvali nesretnika bez ruku i nogu rođenog 1871. u Britanskoj Gvajani. 'Uvezli su' ga u SAD ne bi li zabavljao ostatak ljudske vrste. Samozvani 'princ Randian' se brijao, pisao, slikao i čak rolao cigarete. Kažu da se kretao nevjerojatnom spretnošću vijugajući bokovima i ramenima poput zmije. Zezao se kako će si jednog dana sam izgraditi kuću. Jezikom, zubima i funkcionalnim pišom, mnoge stvari su moguće. Možda ne kuća, ali žena i četvero djece koje je napravio, očito bez beda.




Čovjek-palac
Charles Stratton aka General Tom Thumb, valjda najslavniji patuljak 19. stoljeća bio je visok 64 centimetara i težio 6,8 kilograma. Premda se rodio kao beba normalne visine i težine i u prvih šest mjeseci rastao sasvim očekivano, roditeljima je bilo blago sumnjivo što je mali Charlie nakon odrađenog polugodišta izgubio volju za visinama. Naime, odonda nije narastao ni centimetra u sljedećih 11 godina. Onda se predomislio pa se produžio do 74, a na 18. rođendan metar je pokazivao 82,6. U međuvremenu je namlatio toliko para svojim roditeljima da su mu zacijelo iz sveg srca oprostili što ne izgleda kao princ Valijant.




'Slavuj' s dvije glave
Što će roditelji sa sijamskim blizankama nakon što već imaju sedmero djece? McKoyevi nisu dvojili ni sekunde. Prodali su kćeri zalijepljene na leđima i opskrbili se špecerajem za sljedeći mjesec. Millie i Christine su potom postale atrakcija freak showova, a bile su toliko isplative da ih je kidnapirao konkurentski menadžer. Skirt su doživjele 61 godinu, najviše za sijamske blizanke. Činjenica da žive na nula milimetara udaljenosti, nije ih spriječila da se velikodušno ne pomažu. Budući da je Millie bila jača i veća, mogla je bez problema nositi slabiju sestru s nogama u zraku.




Čovjek od pola tone
S prsima širine 3,15 metara Robert Earl Hughes je u najboljoj gravitacijskoj formi težio 472 kilograma. Izmigoljio je iz vagine negdje u Illinoisu 1926. i do šeste godine natukao 92 kile. Četiri godine kasnije, kazaljka je mjerila 171, a smrtna postelja savijala se pod teretom od preko pola tone, prema riječima očevidaca. Kažu da su ga pokopali u sanduku veličine koncertnog klavira i do danas je ostao nepremašen u sili teži. Umro je sa 32 godine.




Čovjek-sova
Martinu Laurellu niste stvarno ništa mogli napraviti iza leđa, jer je to upravo bio smjer u kojem je bez problema gledao. Čovjek iz Nürnberga u Njemačkoj proslavio se diljem Amerike glavom koja se mogla okrenuti 180 stupnjeva. Kružio je trač da je Martin simpatizer nacizma, no čovjek je bio zaista nacist u odnosima s drugim karijernim frikčinama. Popalio je za sobom sve mostove i umro u totalnoj anonimnosti negdje u pedesetima.




Najružnija žena u povijesti...
...uspjela se udati. Eto, nije kraj svijeta čak i ako jedno jutro primijetite u zrcalu simptome akromegalije – tipa progresivnog gigantizma koji mijenja oblik kostiju lica i s godinama vas pretvara u ni manje ni više nego loše nacrtanog Hulka. Mary Ann Webster, proslavljena žrtva te nefotogenične boljke, radila je kao medicinska sestra, rodila četvero djece, ispratila muža na mjesno groblje 1914. i vjerojatno još stigla posoliti pile za sutrašnji ručak. Mada, nadamo se da su je držali podalje od noćnih smjena.




Čovjek-dvocijevka
Već smo pisali o dvostruko obdarenom Jeanu Baptisti dos Santosu, ali budući da je kod lika sve bilo nekako puta dva ili puta tri, red je da ga barem još jednom spomenemo. Zvali su ga 'Cigan',  posjedovao je dva potpuno funkcionalna penisa i tri para testisa od kojih je jedan zbrisao negdje ispod trbuha. Nastupao je dvije godine u francuskom cirkusu i upoznao slavnu parišku prostitutku s dvije vagine, Blanche Dumas, s kojom je navodno proveo noć. I dok ostatak svijeta patetično ganja višestruke orgazme arsenalom tehnika, igračkica i seksoloških savjeta, Santosu je visjelo sve što mu treba, ono, nadomak ruke. Jest da su mu trebale obje.