PROMIDŽBA

U ponedjeljak doznajemo koliko je tko potrošio za kampanju, a evo tko je uranio s izvješćem

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 19.05.2019 12:45
  • Objavljeno 19.05.2019 u 12:45

Plakati, izbori za EU parlament

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević

U subotu u ponoć istekao je rok u kojemu su svi sudionici izbora za Europski parlament trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti prva izvješća o financiranju promidžbe, dio ih je to učinio ranije, pa su njihova izvješća već dostupna javnosti, sva ostala bit će dostupna u ponedjeljak.

Na DIP-ovim stranicama dostupna su izvješća trećine sudionika, njih 11 od 33 liste: IDS-a, Reformista, SDSS-a, Stranke hrvatskog zajedništva, HNS, Pokreta za modernu Hrvatsku, Hrvatske braniteljske pučke stranke, Demokratskog saveza Srba, Autohtone HSP-a te nositelja dviju nezavisnih listi Marijane Petir i Mislava Kolakušića. Još, dakle, nisu objavljena financijska izvješća HDZ-a, SDP-a, Mosta, Živog zida, Suverenista....

  • +5
  • +2

Amsterdamska koalicija među prvima je predala izvješće

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Amsterdamska koalicija potrošila 1, 2 milijuna 

 IDS, koji na izbore izlazi u Amsterdamskoj koaliciji i čiji Valter Flego nosi listu te koalicije, izvijestio je kako je na izbornu promidžbu do sada potrošio nešto manje od 1, 2 milijuna od ukupno četiri koliko se po zakonu smije potrošiti.   

HNS, čiju listu nosi međimurski župan Matija Posavec, potrošio je 688 tisuća kuna, Pupovčev SDSS 554 tisuće, Čačićevi reformisti 309 tisuća, Petir 47 tisuća, Kolakušić 21 tisuću kuna.  

  • +9
  • +6

Kandidati SDSS-a zahvalili i onima koji su uništavali plakate

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim izvješća o troškovima promidžbe, izborni sudionici, dakle političke stranke, koalicije i nositelji nezavisnih listi dostavljaju i izvješća o primljenim donacijama i cijeni i popustu koji su dobili za medijsko oglašavanje. Dostavljaju ih unosom u DIP-ov informacijski sustav, što je novost u odnosu na dosadašnje izbore kada su takva izvješća slali 'papirnato'.

Osim te, novost je i da izvješća više ne moraju objavljivati na svojim mrežnim stranicama. Zahvaljujući novom sustavu, sva će izvješća biti javno dostupna na jednom mjestu, DIP-ovoj mrežnoj stranici.

Izvješća za cijelu kampanju, koja je počela 10. travnja i traje do ponoći, 24. svibnja, sudionici moraju dostaviti do 25. lipnja.

Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća, može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe. Na izborima za Europski parlament sudjeluju 33 liste, dvije nezavisne, te 31 stranačka, te 396 kandidata između kojih će se izabrati 12 hrvatskih zastupnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!