EU IZBOORI

U pet gradova i jednoj općini provodi se pilot projekt eIzvodi

26.05.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Na svim biračkim mjestima u Orahovici, Makarskoj, Svetoj Nedelji, Varaždinu i Vukovaru te općini Bukovje u nedjelju će se provesti pilot projekt eIzvodi kojim se nastoji provjeriti mogućnost unapređenja izbornog postupka

Birače koji dođu na glasovanje, članovi biračkog odbora evidentirat će putem eIzvoda, dakle ne samo u papirnatom, odnosno u pisanom izvatku iz popisa birača.

Nedjeljno testiranje tog projekta, nastavak je prakse započete prije dvije godine, kada je eIzvodi testiran na redovnim lokalnim izborima, potom na prijevremenima u Iloku te u općinama Milna i Muć. Dosadašnja su iskustva pozitivna.

 Potvrdilo se, naime, da taj sustav omogućuje bržu evidenciju izašlih birača, bržu provjeru činjenica iz registra birača, mogućnost unosa rezultata glasovanja u informatički sustav na samom biračkom mjestu, bržu statističku analizu birača po dobi, spolu, vremenu izlaska na biračko mjesto itd. 

 U provedbi projekta u početku su sudjelovali djelatnici ureda državne uprave, a sada to rade samo članovi biračkih odbora.