Doniranje organa spašava živote

U Europskoj uniji raste broj transplantacija organa, a pokrenut je i projekt prekogranične suradnje

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 07.05.2019 10:08
  • Objavljeno 07.05.2019 u 10:02

Na listama čekanja u zemljama Europske unije nalazi se oko 60.000 pacijenata

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Podaci Vijeća Europe pokazuju da je broj transplantacija organa u zemljama Europske unije od 2010. porastao za 14 posto. U trasplantacijama prednjače Španjolska i Hrvatska, a na novi organ trenutno čeka više od 63.000 Europljana

Na listama čekanja u zemljama Europske unije nalazi se oko 63.000 pacijenata, a svaki dan njih 16 umre jer nisu dočekali potrebne organe. Transplantacija organa sve je češći način za spašavanje ljudskih života ili poboljšanje kvalitete života pacijenata, ali je primjena ograničena zbog manjka dostupnih organa. Bubrezi su najčešće presađivani organi.

Pacijenti s transplantiranim organima mogu se od 2010. pouzdati u standarde kvalitete i sigurnosti EU-a. Europskim akcijskim planom za darivanje i transplantaciju organa ojačana je i suradnja između država EU-a pa osobe kojima je potreban organ sada mogu računati na veću dostupnost organa koju omogućuje prekogranično darivanje.

Zajednički projekti s nacionalnim tijelima

Nekoliko inicijativa EU-a usmjereno je na povećanje osviještenosti ljudi i na njihovu spremnost da daruju organe. Nedavno je Europski parlament predložio pilot-projekt EUDONORG u sklopu kojeg se organiziraju obuke za zdravstvene djelatnike ili druge relevantne skupine, kao i događanja na nacionalnoj razini za podizanje osviještenosti u državama EU-a.

  • +8
  • +5

Prva transplantacija srca 1988.

Izvor: Screenshot / Autor: Ustupio Bojan Biočina

Trećim zdravstvenim programom EU-a za razdoblje od 2014.do 2020. financiraju se projekti i zajednička djelovanja s nacionalnim tijelima. Razmjenu organa darovanih u državama članicama EU-a olakšava europskim novcem financirani projekt FOEDUS. Unija financira i projekt HOTT, u okviru kojeg se istražuje trgovina ljudima za svrhe odstranjivanja organa.

Rezultati su poticajni i pokazuju da, kada udruži svoje resurse i stručnost, Europa može isporučiti stvarne rezultate za pacijente.

Na listama najviše onih koji čekaju novi bubreg

Prema službenim podacima s kraja 2013. više od 63.000 pacijenata bilo je službeno stavljeno na liste čekanja organa u Europskoj uniji. Dodaju li se tim brojkama i pacijenti s Islanda, iz Norveške i Turske, na listama čekanja nalazilo se ukupno 86.000 pacijenata. Naviše pacijenata, njih 50.000, čekalo je novi bubreg. Njih 6700 čekalo je jetru, 3450 novo srce, njih 2100 nadalo se novim plućima, 1300 bilo ih je na na listi čekanja za gušteraču, a 70 pacijenata čekalo je transplantaciju tankog crijeva.

Europski donatori imaju svoj dan

Izvor: Društvene mreže

Transplantacija nažalost nikad dosta, mada je na razini EU po tom pitanju učinjen veliki napor. U okviru Akcijskog plana EU-a o darivanju i transplantaciji organa promiče se izobrazba, prekogranična razmjena i dijeljenje najboljih praksi među državama članicama. Komisija je u okviru programa javnog zdravlja sufinancirala nekoliko europskih projekata kako bi dala praktičnu potporu državama članicama i time im pomogla pri unapređivanju njihovih programa darivanja organa. Zahvaljujući nizu radionica toj temi posvećuje se više medijske pozornosti i podignuta je razina javne svijesti.

Napori Vijeća Europe urodili plodom

Podaci koje je objavilo Vijeće Europe pokazuju da su napori urodili plodom. Broj transplantacija organa u EU-u u 2015. povećan je za više od 800 u odnosu na 2014. Time se potvrđuje ohrabrujući trend s više od 4000 dodatnih transplantacija u razdoblju od pet godina, što je povećanje od 14 posto u usporedbi s 2010. godinom.

Važan način pomaganja pacijentima postaje i dijeljenje organa. Informatički alat koji je nedavno razvila Zajednička akcija FOEDUS već je upotrijebljen za ponudu organa koji nisu dodijeljeni u matičnoj državi, čime je omogućeno obavljanje 23 transplantacije tijekom pilot-faze, uglavnom kod djece. Bez njega to ne bi bilo moguće.

Iz svega toga jasno je da EU, kada udruži svoje resurse i stručnost u tom području, pacijentima može isporučiti stvarne rezultate i dostići stope darivanja ostvarene u Španjolskoj i Hrvatskoj.

Više na: ovajputglasam.eu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!