prva analiza

Što je pošlo krivo s HDZ-om na izborima? Evo o čemu se govorilo na sjednici Predsjedništva iza zatvorenih vrata

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 13:10
  • Objavljeno 27.05.2019 u 22:17
Bionic
Reading

Tko ili što je odgovorno za slab rezultat HDZ-a pokazat će analiza rezultata s kojom je ta stranka započela na današnjoj sjednici Predsjedništva. Neke od razloga Plenković je već naznačio javno, no već su krenule i kritičke stelice prema šefu stranke

'Niste dobro odradili teren', optužba je koju je navodno, prema pisanju Jutarnjeg lista na sjednici Predsjedništva iznio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Plenković se, rekli su za taj list neki od sudionika sastanka, na članove obrušio u završnoj riječi, a nije poštedio nikoga. Optužio je županijske predsjednike, članove, medije, desnicu.

O dijelu toga Plenković je govorio i pred novinarima gdje je i sam priznao da stranka nije dovoljno mobilizirala samu sebe. I pred medijima je rekao da je velik dio stranaka imao zadatak napadati HDZ, ali i kritizirao same medije za koje smatra da ne poprate dovoljno dobre stvari koje radi Vlada.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, neki sudionici sastanka njegove riječi na Predsjedništvu protumačili su kao da je krivnju za neuspjeh stalno prebacivao na sve druge.

europski parlament

Ovo je 12 zastupnika koji su izabrani da u Bruxellesu predstavljaju Hrvatsku

Pogledaj galeriju

Osobe bliske vodstvu stranke za tportal kažu da Plenković zatražio analizu rezultata od svih županijskih predsjednika. 'Sve ostalo su uobičajene floskule i lažna tumačenja onih koji su pridonijeli opstruiranju na terenu, a nisu prstom mrdnuli i pripomogli ni kada je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima 2016. i lokalnim izborima 2017.', kaže nam izvor blizak Plenkoviću.

Brkić: Moramo biti samokritični, narod je rekao svoje

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na sjednici Predsjedništva HDZ-a progovorio je i zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić koji je HDZ-ovcima poručio da moraju biti samokritični da je narod rekao svoje, a da se narod ne može lagati.

'Pa ne može narod valjati kad za nas glasa, a kad ne glasa, onda taj isti narod ne valja', navodno je kazao Brkić.

Kao razlog za loš rezultat HDZ-a neki već navode i listu, koju se kritiziralo i kada je sastavljena. Već tada mogli su se čuti glasovi kako je Plenković na listu stavio samo 'svoje' ljude. Plenković je i danas u izjavi medijima kazao da su kandidati bili prijedlozi ili stranačkih zajednica ili organizacija.

Na to je, doznajemo, podsjetio i članove Predsjedništva na sastanku, a napomenuo im i da su svi jednoglasno podržali listu.

'Sada neki pokušavaju koristiti argument sastava liste kao alibi za slabije rezultate, a mogli su na nebrojenom nizu sastanaka do sada staviti prigovor. A ne šutjeti', govori nam izvor blizak Plenkoviću.

  • +21
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX