propuštena prilika

Šarec u Europskom parlamentu nije htio govoriti i zbog Tajanija: Izjava o talijanskoj Istri mi je bila kao nož u srce

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2019 16:02
  • Objavljeno 25.03.2019 u 16:02
Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec dopunio je u ponedjeljak listu mogućih razloga zašto je odbio poziv da govori u Europskom parlamentu, što je izazvalo brojne kritike, osobito slovenskih europarlamentaraca koji smatraju da je "propustio priliku" predstaviti poglede svoje zemlje na pitanja o kojima ovisi budućnost EU-a, navevši uz ostalo i to da je poziv potpisao predsjednik EP-a Antonio Tajani

Kritike na račun premijera u ponedjeljak, na otvaranju parlamentarnog zasjedanja, predsjedniku vlade ponovila je zastupnica demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak. Premijerov govor u Europskom parlamentu, pred europski summit koji će se na temu europske budućnosti održati u Rumunjskoj kroz dva mjeseca, mogao je biti od izuzetne važnosti i šteta je da on nije iskoristio tu mogućnost da predstavi slovensku viziju buduće Europe, kazala je u terminu za zastupnička pitanja bivša predsjednica te stranke, koja je vodeća i na njenoj ovogodišnjoj kandidacijskoj listi za europske izbore.

Šarec je, međutim, njen nastup shvatio kao provokaciju pred europske izbore na kojima njegova stranka nastupa po prvi put te ponovio da nije želio govoriti u Europskom parlamentu kako se taj nastup ne bi doživio kao predizborni, u korist njegove Liste Marjana Šareca (LMŠ). Štoviše, Šarec je irononično dodao kako u interpretacije slovenskih eurozastupnika da su njihove kritike na njegov račun motivirane nacionalnim interesom baš i ne vjeruje.

"Već cijeli tjedan dana pratim rasprave u kojima me kritiziraju naši eurozastupnici i kandidati za novi sastav Europskog parlamenta. U njihovu dobronamjernost vjerujem baš onoliko koliko sam uvjeren da je Zemlja plosnata", kazao je Šarec. Dodao je kako je poziv da nastupi u Europskom parlamentu još lani najprije dobio bivši premijer Miro Cerar, ali mu je na jesen prestao mandat pa nije mogao nastupiti u Strasbourgu, nakon čega je interes pokazala nova vlada, ali se Šarec nije složio s terminom u kojemu se mogao obratiti europarlamentarcima kojima uskoro završava petogodišnji mandat. Dva su premijera europskih država nedavno nastupila u Europskom parlamentu gotovo pred praznom dvoranom, naveo je Šarec, te dodao da bi ga, da se je i njemu nešto slično dogodilo, onda kritizirali i ismijavali isti oni koji ga sada kritiziraju da nije iskoristio europsku govornicu.

Uz to, Šarec je kao dodatan mogući razlog zašto se pozivu Europskog parlamenta nije odazvao naveo da je poziv potpisao Antonio Tajani, predsjednik Europarlamenta, ali i talijanski političar koji je kritiziran u Sloveniji i Hrvatskoj zbog njegovih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", koje su doživljene kao uvreda i izražavanje mogućih teritorijalnih pretenzija od vodećeg čovjeka jedne od glavnih europskih institucija.

Drago mi je kad sada vidim da su se u napadima na mene i branjenju predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija povezali svi slovenski eurozastupnici i kandidati na europskim izborima", sarkastično je u slovenskom parlamentu replicirao Šarec.

Dodao je da je Tajaniju, prošlog tjedna na europskom summitu u Bruxellesu, otvoreno kazao da je njegova izjava u Bazovici kod Trsta o talijanskoj Istri i Dalmaciji bila "nož u srce", dodavši da ga "nije sram" što je poziv za govor u Europskom parlamentu onda odbio, osobito, kako je dodao, nakon spornih nedavnih Tajanijevih izjava o fašističkom vođi Benitu Mussoliniju kao nekome tko je za Italiju učinio i "nešto dobro", jer je gradio ceste, mostove i željezničke pruge.