STIGAO IZ ISTRE

Amsterdamska koalicija slavi Flegin ulazak u Europski parlament: Ovo je nevjerojatan uspjeh!

26.05.2019 u 20:02

Bionic
Reading

Valter Flego je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova na izbornoj listi Amsterdamske koalicije - 40,42 posto glasova, pokazuju prvi rezultati DIP-a objavljeni iza 23 sata, koji su u izbornom stožeru Amsterdamske koalicije dočekani oduševljenjem i pljeskom.

Postići takav rezultat u kontekstu trendova koje vidimo u hrvatskoj politici je nešto nevjerojatno. Dobro je imati osjećaj da smo dobili mandatu EP-u", kaže Flego koji dodaje da se veseli poslu koji je pred njima, prenosi N1.

"Puno smo puta rekli da je u pitanju bitka između dvije Hrvatske i dvije Europe. Došli smo do toga da će se puno toga pitati i nas, ovu koaliciju, ovih sedam stranaka, a ja ću biti ponosni predstavnik svih tih ljudi koji su nam dali povjerenje", rekao je Flego poručujući da se nastavlja zajedno raditi.

  • +14
Amsterdamska koalicija, atmosfera u stožeru Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Nositelj liste Amsterdamske koalicije na europskim izborima Valter Flego, komentirajući u nedjelju navečer u izbornom stožeru IDS-a prve izlazne ankete po kojima ta koalicija dobiva jedan mandat u Europskom parlamentu, istaknuo je kako mu je drago što su građanke i građani Hrvatske prepoznali program o kojem su članovi Amsterdamske koalicije govorili diljem Hrvatske.

'Za konačne komentare treba još pričekati, no drago mi je što već prve izlazne ankete pokazuju da su građani prepoznali naš program i što su odlučili dati podršku modernom i naprednom kandidatu naše koalicije, koji će ih zastupati u Europskom parlamentu', rekao je Flego.

'S druge strane, vidljiva je mobilizacija desnice i da su trendovi koji su se dogodili u Europi sada zapljusnuli Hrvatsku. Žao mi je što, očito, populisti, radikali, odnosno krajnja desnica jačaju', poručio je Flego, dodavši kako će on u Europskom parlamentu zastupati interese otvorene i tolerantne Hrvatske.

  • +17
Amsterdamska koalicija Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

U stožeru IDS-a pojavio se i dosadašnji IDS-ov parlamentarac Ivan Jakovčić, koji se nije kandidirao na ovim izborima.

Kandidat HSS-a na izborima za Europski parlament na listi Amsterdamske koalicije Zoran Bahtijarević izjavio je u nedjelju nakon objave izlaznih anketa da je jedan mandat, koliko po anketama osvaja koalicija, realan rezultat te da bi sve preko toga bilo iznenađenje.

'Jedan mandat prema anketama za sada je ono što smo realno i očekivali', izjavio je Bahtijarević u izbornom stožeru nakon objave izlaznih anketa.

Bahtijarević, kao liječnik nogometne reprezentacije, kaže i kako ga je 30 godina nogometne klupe naučilo da se nijedna utakmica nije dobila ni izgubila u prvim minutama te da će zato pričekati da sudac odsvira kraj prije nego što kaže je li zadovoljan rezultatima izbora za EU parlament.

'Puno je utakmica u kojima je u 90. minuti dolazilo do iznenađenja, ovo su samo izlazne ankete', rekao je Bahtijarević Hini.

Bahtijarević kaže i da su ovo bili iznimno čudni izbori s izuzetno dugom kampanjom i s malim interesom građana, tako da ga na ovim izborima doista ništa ne može iznenaditi, pa ga tako ne iznenađuje to da Most nije prešao izborni prag, dok su ga, po anketama, prešle neke liste koje nisu bili favoriti, poput nezavisne liste Mislava Kolakušića, Suverenista i Nezavisnih za Hrvatsku.

Amsterdamska koalicija okuplja sedam stranaka: Glas, HSS, IDS, HSU, Demokrate, PGS i Laburiste. Prvi na listi je Valter Flego, istarski župan i potpredsjednik IDS-a.