UOČI IZBORA

Picula pozvao građane da podvuku crtu i vide koliko je EU donijela Hrvatskoj, a što je ostalo neispunjeno

  • An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2019 09:16
  • Objavljeno 24.03.2019 u 09:16
Bionic
Reading

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) poručio je u petak navečer iz Splita gdje je održao konferenciju za medije i tribinu „Hrvatska, EU i socijaldemokracija – ususret euroizborima“, da hrvatski građani moraju nakon šest godina članstva u EU, podvući crtu i vidjeti koliko je ona toga donijela Hrvatskoj, koja su očekivanja ispunjena, a koja su ostala neispunjena.

Picula, koji je i nositelj SDP-ove liste na predstojećim izborima za EU parlament uvjeren je da se odluka na europskim izborima može donijeti na temelju rada pojedinaca u EU parlamentu u kojemu je, zasad, 11 hrvatskih zastupnika, a vjeruje u budućnosti 12.

'Građani jednako tako trebaju ocijeniti i političke stranke koje su imenom i prezimenom poslale zastupnike u EU parlament. Iza nas je 11 priča i pokušaja da se ostvari rezultat u EU parlamentu, i pošteno je pred hrvatske birače izaći, te tražiti njihovu povratnu ocjenu. Birači će ocjenjivati ono što se dogodilo proteklih šest godina, ali će isto tako birači ocijeniti i budućnost', kazao je Picula.

Smatra da ovo 'nije rutinsko vrijeme u EU' već vrijeme rasprava o tome kuda EU treba ići, jer ona nije ista kao i u vrijeme ulaska Hrvatske u njeno članstvo. Smatra kako se EU nosila s ozbiljnim upravljačkim, političkim i dijelom gospodarskim problemima, te nije svejedno kako će se kriza dovršiti i hoće li jedna kriza zamijeniti drugu.

'Nitko prije pet godina nije računao da će gospodarsku krizu zamijeniti migrantska i da će se sve nastaviti Brexitom. Stoga Hrvatska treba donijeti odluku kakvu EU želi poduprijeti u toj reformi u razdoblju koje dolazi. Treba reći i da su građani nezadovoljni kako je Hrvatska koristila mogućnosti članstva u EU. Nažalost iskoristili smo svega 15 posto. Pripale su nam vrlo obilne omotnice, imali smo više od 8,5 milijardi eura na raspolaganju za različite projekte, a iskoristili smo vrlo malo', rekao je Picula obrazlažući to nespremnošću naše administracije na svim poljima.

Vjeruje da će se s vremenom stvari popraviti, ali i poručuje da ako želimo sačuvati kohezijsku politiku moramo biti vrlo glasni na mjestima gdje se o njoj odlučuje, jer u EU postoje oni koji bi je još više rezali i zemljama kao što je Hrvatska onemogućili taj izdašan izvor financiranja konkretnih projekata.

  • +14
Tonino Picula Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Treba razgovarati i o sigurnosnim aspektima europske politike, s obzirom da više sigurnosti u Europi znači propusnije, ali i sigurnije granice jer za zemlju koja 20 posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) dobiva od turističkog sektora nije svejedno kakve su sigurnosne prilike u EU, a pogotovo u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, dodao je.

'Založio sam se za jednu proaktivnu vanjsku politiku koja će Hrvatsku pozicionirati na bolje mjesto nego na ovom na kojem je danas. Nažalost po mnogim indikatorima mi zaostajemo za čak usporedivim državama u našem neposrednom okruženju. Puno je posla pred nama, a da bi bili uspješniji moramo izvući pouke iz razdoblja iza nas', zaključio je Picula.

Upitan koliko zastupnika SDP- a očekuje na ovim izborima za EU parlament odgovorio je da su zbrajali glasove koje su dobili na ranijim izborima i računaju da ukoliko dobiju 200 tisuća glasova da će to biti dovoljno za tri mandata jer u Hrvatskoj jedan euro zastupnik je otprilike 'težak' 70 tisuća glasova.