tko su oni?

Petero eurokandidata 'izvan gabarita'

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.05.2019 16:00
  • Objavljeno 23.05.2019 u 16:00
Bionic
Reading

Izbjeglica iz Somalije, kandidat britanskih Zelenih, zagovornik katalonske neovisnosti trenutno u zatvoru, transrodna osoba iz Poljske, neki su od kandidata za Europski parlament s jednom zajedničkom crtom, svi su izvan gabarita prosječnih eurokandidata

Varoufakis, kandidat u Berlinu

U jeku grčke krize 2015., bio je crvena krpa njemačkom ministru financija Wolfgangu Schaeubleu koji je zahtijevao drastičnu štednju u zamjenu za zajmove koje je Europska unija odobrila Ateni. Četiri godine poslije, Yanis Varoufakis kandidat je na europskim izborima, ni manje ni više nego u Berlinu.

Danas 58-godišnji ekonomist, koji je bio ministar financija u vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, Varoufakis predvodi listu Demokracija u Europi, njemačku političku stranku koja je dio DiEM25, transnacionalnog i pokreta protiv establišmenta, a u čijem je osnutku i sam sudjelovao početkom 2016.

Ankete mu daju manje od 1 posto, no Varoufakis je odabrao Njemačku zbog njezinih povoljnih izbornih propisa.

Njegova lista bori se za "Zeleni New Deal" i želi transparentnost te televizijski prijenos sastanaka europskih čelnika s Europskom središnjom bankom koju mnogi Grci smatraju odgovornom za politiku štednje koja je zadnjih godina bila nametnuta prezaduženoj Grčkoj.

Mussolinijev potomak

Gaj Julije Cezar, ili na talijanskom Caio Giulio Cesare, drugi je potomak talijanskog fašističkog vođe Benita Mussolinija koji okušava sreću u Europskom parlamentu. Prije njega to je učinila Alessandra, rođakinja njegova oca, koja je bila eurozastupnica od 2014.

Praunuk talijanskog diktatora, Cesare je 10. na listi u svojoj izbornoj jedinici stranke Fratelli d'Italia (Talijanska braća), male stranke krajnje desnice kojoj ankete ne predviđaju prelazak izbornog praga od 4 posto na izborima koji se u Italiji održavaju 26. svibnja.

Bude li nekom srećom ipak izabran, taj 51-godišnji bivši podmornički časnik, danas šef tvrtke sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, radit će na ostvarenju svojih prioriteta - zaustaviti "rastrošnost" i dati više ovlasti eurozastupnicima.

Somalijski izbjeglica, danas Englez i ekološki aktivist

Rođen u Somaliji, 29-godišnji Magid Magid dobio je azil u Velikoj Britaniji kada je bio dijete i odrastao je u siromašnoj četvrti industrijskog grada Sheffielda na sjeveru Engleske.

Kandidat britanskih Zelenih za mjesto u EP-u Magid želi biti glas mladih i izbjeglica, ali izgledi da u tome uspije vrlo su maleni.

U kampanji u Londonu nosio je majicu s otisnutim sloganom "Immigrants Make Britain Great" (imigranti čine Britaniju velikom, u parafrazi na izborni slogan američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je poručivao Učinimo Ameriku ponovo velikom).

Instinkt da privuče pozornost na njemu važna pitanja pokazao je 2017., kada je otrčao polumaraton u Sheffieldu prerušen u stablo prosvjedujući protiv politike rušenja gradskih stabala.

Zagovornik neovisne Katalonije, trenutno u zatvoru

Bviši potpredsjednik Katalonije Oriol Junqueras, koji trenutno u pritvoru čeka suđenje zbog poticanja pobune protiv države Španjolske, vođa je europskih pokrajinskih stranka za izbore 26. svibnja pa prema tome i kandidat za predsjednika Europske komisije.

Za europske izbore mogao se kandidirati jer mu se još nije sudilo, a da mu je presuda bila izrečena bio bi diskvalificiran.

Taj 50-godišnji bivši sveučilišni profesor, koji je bio eurozastupnik od 2009. do 2011. mogao bi biti osuđen na 25 godina zatvora zbog svoje uloge u pokušaju odcjepljenja bogate Katalonije od Španjolske u listopadu 2017.

Smatraju ga velikim rivalom Carlesa Puigdemonta za čelno mjesto proneovisnog katalonskog pokreta. Junqueras je u prednosti jer odlučio je ostati u Španjolskoj gdje je strpan u zatvor, za razliku od Puigdemonta koji je utočište potražio u Belgiji i živi u Waterloou blizu Bruxellesa.

Transrodna osoba iz Poljske

Anna Grodzka već je osvojila svoje mjesto u parlamentarnoj povijesti Poljske jer je 2011. postala prva transrodna osoba izabrana za zastupnika u parlamentu te tradicionalno vrlo katoličke zemlje.

Danas 65-godišnja Grodzka pokušava osvojiti zastupničko mjesto u Europarlamentu na listi male stranke ljevice Razem (Zajedno) iako su joj izgledi prilično skromni - nije nositelj liste, a ankete joj predviđaju malo glasova.

Rođena je kao dječak Krzysztof koji je, prema vlastitu priznanju, brzo shvatio da se ne osjeća dobro u svom tijelu. U dobi od 11 godina, u intimnom dnevniku o sebi govori kao o Anni.

Iza sebe ima brak u koji je ušla još kao Krzystof i sa svojom tadašnjom suprugom ima sina. Par se razveo 2007., a zatim je Grodzka počela terapiju kako bi postala žena.

Bivša redateljica i izdavačica, Grodzka je sudjelovala u stvaranju Trans-Fuzje, zaklade koja savjetuje transrodne osobe i podržava pokret LGBT.