dan europe

Orešković: Glavna tema europskih izbora je budućnost Europe

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 13:45
  • Objavljeno 09.05.2019 u 12:07
Bionic
Reading

Čelnica stranke Start i nositeljica njihove liste za europske izbore Dalija Orešković u četvrtak je, u povodu Dana Europe 9. svibnja, kao glavnu temu predstojećih izbora označila budućnost Europe kao političkog projekta, te opasnosti od rasta popularnosti populističkih opcija koje zagovaraju manje demokracije i vladavine prava te ne dijele temeljne vrijednosti EU

'Glavna tema ovih europskih izbora, o kojoj nitko osim nas otvoreno ne progovara, je budućnost Europe, a time i budućnost i opstojnost onog nacionalnog sna kojeg smo imali kada smo stvarali ovu državu', rekla je Orešković na konferenciji za novinare na Glavnom kolodvoru, mjestu s kojeg, kako kaže, hrvatski građani odlaze u demokratski stabilne i ekonomski prosperitetne zemlje.

Poručila je da Bruxelles nije kriv što Hrvatska nije iskoristila svoje članstvo u EU, već su krive i odgovorne vlade koje su u posljednja tri desetljeća srozale san o uspješnoj, sretnoj i prosperitetnoj zemlji.

Orešković je dodala da u Hrvatskoj i diljem Europe raste broj populističkih opcija koje zagovaraju manje vladavine prava i demokracije, više autoritarnih modela te onih koji negiraju temeljne vrijednosti na kojima je EU satkana, kao i tekovine suvremene civilizacije i antifašizma.

Svaki neizlazak na izbore je glas za opciju kojoj odgovara da stanje u RH ostane isto

'Pozivam građane da izađu na ove izbore, da shvate kako su za njih bitni i važni. Ukazujem da je svaki neizlazak zapravo glas za onu političku opciju kojoj odgovara da stanje u Hrvatskoj ostane isto', naglasila je.

Ocijenila je da je Hrvatska daleko od svih demokratskih i ekonomskih standarda koje je mogla ostvariti da smo bili odgovorniji u načinu odabira političkih struktura koje upravljaju javnim dobrom i sredstvima, ističući da program Starta nudi rješenja za pitanja rastuće nesigurnosti i nepovjerenja građana u europske procese, odnosno antikorupciju, razvoj i transparentnost.

Na pitanje kako komentira istraživanje CRO Demoskopa za svibanj, koje pokazuje pad rejtinga njene stranke, Orešković je odgovorila da će brojke rasti kada građanima ponude više.

'Start nije formiran radi uspjeha na europskim izborima. Start želi ponuditi uvjerljivu lijevu alternativu do sljedećih parlamentarnih izbora, smatrajući kako postojeće političke opcije na lijevoj sceni ne mogu imati onu snagu koja je potrebna da se sruši HDZ-ova vlast', zaključila je.