prijetnja šefa pučana

Manfred Weber: Opalit ćemo po džepu države koje krše vladavinu prava

  • S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2019 10:43
  • Objavljeno 27.04.2019 u 10:43
Bionic
Reading

Europska unija treba putem europskih fondova sankcionirati zemlje članice koje ne poštuju zakone pravne države, rekao je čelnik europskih konzervativaca, Nijemac Manfred Weber u razgovoru koji je u petak objavljen u Litvi.

Takva prijetnja, premda još nejasna, odnosi se na nekoliko zemalja članica a Europski parlament je u siječnju donio nacrt zakona koji takvo što predviđa, ali tekst prije stupanja na snagu još moraju odobriti zemlje članice.

"Predlažem da se poboljša mehanizam vladavine prava", rekao je Weber koji je kandidat Europske pučke stranke (EPP) za dužnost predsjednika Europske komisije koju trenutačno obnaša Jean-Claude Juncker.

EPP je najjača snaga u parlamentu u Strasbourgu.

"Moramo te probleme odvojiti od politike i na kraju prepustiti odluku stručnjacima i sudcima. Slažem se s prijedlogom da se sankcije u takvim slučajevima povežu s europskim fondovima", rekao je Manfred Weber za litavsku agenciju BNS.

Po njegovim riječima, postojeći sustav "nije mogao spriječiti nedavne događaje u Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj", zemljama koje je Bruxelles kritizirao zbog slabosti njihova pravosudnog sustava, slobode govora i suzbijanja korupcije.

  • +3
Antikorupcijski prosvjedi u Rumunjskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Weber je u razgovoru spomenuo i ukrajinske "izglede" za članstvo u EU-u, ali je napomenuo da će, bude li izabran, "zaustaviti pristupne pregovore" s Turskom.

Odgovarajući na pitanje o izdavanju ruskih putovnica Ukrajincima na proruskom separatističkom istoku Weber je rekao da treba "ocijeniti učinak" takve odluke Moskve, ocijenivši da EU mora biti spreman na pooštravanje svojih sankcija. "Moramo pokazati spremnost na obranu naših načela", rekao je.