KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA

Ovakva Kina osvaja Europu: Živimo li zaista u džungli u kojoj dobiva onaj koji prvi dođe?

19.04.2019 u 18:15

Bionic
Reading

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim partnerom Kine. Ujedno, Kina je drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza SAD-a, pri čemu su kineske investicije u EU puno veće od europskih investicija u Kini. To su razlozi zbog kojih se prozivke na račun Kine danas uglavnom svode na krađu intelektualnog vlasništva i državne potpore za razvoj visoke tehnologije, premda je riječ o zemlji u kojoj se teško i masovno krše ljudska prava

Prema izvješću organizacije za ljudska prava Amnesty International (AI), objavljenom prošlog tjedna, broj izvršenih pogubljenja u svijetu u 2018. najniži je u deset godina. Međutim, pravi broj izvršenja smrtnih kazni u Kini nije poznat jer su 'podaci čuvani kao državna tajna'.

Kina je, prema izvješću AI-ja, jedna od zemalja u kojoj se izvrši najviše pogubljenja u svijetu - vjeruje se da su ondje svake godine na smrt osuđene tisuće ljudi. Osim toga, Kina je jedna od deset zemalja u kojima je AI od 1990. godine dokumentirao egzekucije maloljetnika.

Prema posljednjem World Reportu, godišnjem izvještaju organizacije Human Rights Watch (HRW), najveći izvor zabrinutosti predstavlja upravo Kina. Wenzel Michalski, direktor HRW-a za Njemačku, ustvrdio je za Deutsche Welle da za vladu u Pekingu ne može reći 'ništa pozitivno'.

'Na djelu je potpuno gušenje slobode govora i civilnog društva u zemlji, koje je, ruku na srce, postojalo samo sporadično. Postoji i državni sistem totalnog nadzora s tehnologijom za prepoznavanje lica, a pri tome se kineski predsjednik Xi Jinping sve više pretvara u diktatora', kaže Michalski i rezimira: 'Kao da to nije dovoljno, i sama kineska vlada pokušava prenijeti svoj 'model politike kršenja ljudskih prava' u svijet preko inicijative 'Jedan pojas, jedan put'.

Europski parlament u četvrtak je pak usvojio rezoluciju kojom traži zatvaranje kampova za 'politički preodgoj' u Kini i prestanak prakse masovnog proizvoljnog pritvaranja etničkih i vjerskih manjina. Parlamentarci su zabrinuti zbog sve represivnijeg režima s kojim se u Kini suočavaju brojne vjerske i etničke manjine, a stanje se 'ubrzano pogoršava'.

Pozvali su vladu u Pekingu da 'odmah prekine praksu proizvoljnih pritvaranja pripadnika ujgurske i kazaške manjine te Tibetanaca bez ikakve optužnice, suđenja ili osude za kazneno djelo, da zatvori sve kampove i pritvorske jedinice te smjesta i bezuvjetno pusti na slobodu pritvorene osobe'.

Prema podacima UN-a, do milijun pripadnika Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu Kine, zatvoreno je u kampovima za 'politički preodgoj'. Navodi se također da Kina provodi kampanju protiv kršćana, da se uznemiravaju i pritvaraju kršćanski pastori i svećenici te da se prisilno ruše crkve, što Europski parlament osuđuje i traži zaustavljanje takve prakse, izvijestila je Hina.

OBLJETNICA USTANKA

Zabranjeni 'krov svijeta'

Peking je i ove godine, uoči 60. obljetnice ustanka u Tibetu i Dalaj-lamina odlaska u egzil, zabranio stranim turistima dolazak na to područje do 1. travnja. Kina smatra Tibet sastavnim dijelom svog teritorija i njime upravlja od 1951., nakon što su kineske snage ušle u Tibet da bi ga, kako su tvrdile, 'oslobodile'.

Tibetanci, predvođeni svojim duhovnim i političkim vođom Dalaj-lamom, ističu da su od tada izloženi torturi kineskih vlasti. Ustanak protiv Kine - koji su kineske vlasti ugušile - izbio je 10. ožujka 1959. i otad se Dalaj-lama (83) nalazi u egzilu u Indiji, u kojoj je osnovana vlada u progonstvu. Kina redovito zabranjuje turistima dolazak u Tibet uoči svih važnih političkih skupova ili obljetnica.

Zahtjevi iz navedene rezolucije, međutim, ostaju u sjeni ofenzive kineskog kapitala. Iako svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava kontinuirano upozoravaju na brutalna kršenja ljudskih prava u Kini, službeni Peking u bilateralnim odnosima tupi oštricu svojih zapadnih partnera i kupuje bezuvjetnu podršku na jugoistoku Europe.

Nedugo nakon što su kineski investitori preuzeli luku Pirej, Grčka je u Ujedinjenim narodima blokirala europsku kritiku stanja ljudskih prava u Kini. Slično je nekoliko puta činila i Mađarska, koja prima velike investicije iz Kine.

Kritike zbog kršenja ljudskih prava u Kini iz političkih salona slile su se na ulice europskih metropola, na kojima prosvjednici s transparentima redovito dočekuju kineske državnike za vrijeme službenih posjeta starim demokracijama.

Političke packe još uvijek se dijele, ali one su sada u drugom planu. Tako je povodom posljednje kineske ofenzive Europskom unijom predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uglavnom govorio o trgovinskim pravilima i investicijama, iako se na kraju dotaknuo i ljudskih prava.

'Možda sam staromodan, ali i dalje mislim da su ljudska prava jednako važna koliko i trgovina', poručio je Tusk, dodajući da je kineskoj delegaciji, predvođenoj premijerom Li Keqiangom, 'iskazao ozbiljnu zabrinutost EU-a povodom ljudskih prava te ukazao na neke pojedinačne slučajeve'. Riječi u priopćenju pažljivo su odabrane kako se nitko od visokih gostiju ne bi našao uvrijeđenim ili prozvanim.

  • +9
Prosvjed zbog kršenja ljudskih prava u Kini Izvor: Pixsell / Autor: Max Nash/Press Association/PIXSELL

Nije poznato je li Tusk upozorio kineskog premijera na slučaj istaknutog odvjetnika za ljudska prava Wang Quanzhanga, koji je u siječnju osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog 'potkopavanja državne vlasti'. Odvjetnik koji je zastupao političke aktiviste, žrtve zapljena zemljišta i članove zabranjenog duhovnog pokreta Falung Gonga uhićen je s više od 200 odvjetnika za ljudska prava i aktivista u širokoj operaciji koja je počela u srpnju 2015.

Zatvaranje branitelja za ljudska prava u Kini dio je gušenja aktivizma i slobodnog govora pod predsjednikom Xi Jinpingom, a Wang je bio posljednji u skupini kojemu se sudilo. Više od tri godine, koliko je u zatvoru, njegovi najbliži nisu znali ni je li živ. Njegova supruga Li Wenzu držana je u kućnom pritvoru i u više navrata vlasti su je spriječile da prosvjeduje protiv njegova zatvaranja.

Slučaj kineskog odvjetnika Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

U zatočeništvu je, prije dvije godine, umro kineski nobelovac Liu Xiaobo, osuđen na 11 godina zatvora zbog 'poticanja na subverziju državnih vlasti' nakon što je kao suautor sudjelovao u izradi Povelje 08. Tim dokumentom, što ga je 2008. potpisalo 300 intelektualaca, poziva se na demokratsku i pravnu državu u Kini.

Liu, jedan od istaknutih sudionika i vođa prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. godine, prebačen je iz zatvora u bolnicu nakon što mu je dijagnosticiran rak jetre u terminalnoj fazi.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 2010. za 'dugu nenasilnu borbu za temeljna ljudska prava u Kini', kako je tada obrazložio norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade. Dolazak na dodjelu nagrade onemogućen mu je.

O nekritičkom odnosu prema Pekingu, uoči skupa 16+1 u Dubrovniku, oglasila se i hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ), objasnivši da Kina 'ubrzano djeluje, ne postavlja nikakve uvjete za davanje novca i dobiva naklonost onih država koje su davno izgubile strpljenje s ponekad birokratiziranim aparatom koji nije imao nikakvog sluha za to da živimo u jednoj 'džungli' u kojoj dobiva onaj koji prvi dođe'.

Govoreći o ljudskim pravima, upozorila je da se njima u zadnje vrijeme 'itekako lako trguje, a sve zbog utrke da se ljudima isporuče rezultati', odnosno da se 'zbog trgovine nekad ne želi izazvati nelagoda kod partnera koji krši ljudska prava'.