sada i službeno

HNS usvojio listu za europske izbore, poznato svih 12 imena

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 16:07
  • Objavljeno 28.03.2019 u 15:18
Bionic
Reading

Predsjedništvo HNS-a usvojilo je listu za europske izbore te će je u roku od dva tjedna predati Državnom izbornom povjerenstvu

Listu za europske izbore tako predvodi međimurski župan Matija Posavec, a slijedi ga državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i bivši čelnik Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić, kao prvi nestranački kandidat na njoj.

Na trećem mjestu je nestranačka Ivana Nikolić Popović, a na četvrtom zamjenica gradonačelnika Trogira Ruža Kovačević Bilić. Na petom mjestu je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, iza kojeg je na šestom mjestu predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević.

Predstavnik albanske nacionalne manjine Habib Tahiri je na sedmoj poziciji, a na osmoj je predsjednica pulskog HNS-a Kristina Bulešić.

Deveta pozicija namijenjena je šefu HNS-a Varaždinske županije Alenu Leveriću, dok je na desetom mjestu Morana Jokić iz riječkog HNS-a.

Na jedanaestom mjestu smjestio se šef zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak, dok listu na posljednjem mjestu zatvara HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj.

  • +5
HNS-ov Matija Posavec predstavio izborni program za Europski parlament Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Kako smo predstavili 2. veljače, donijeli smo i konačnu odluku o definiranju liste za Europski parlament koji će biti održani 26. svibnja. Na listi će biti 12 imena koja su predložena i usvojena na svim stranačkim tijelima. Idemo samostalno, a s ljudima koji čak nisu članovi stranke, dakle sukladno dosadašnjim najavama. Osobno ću nositi listu, bit ću prvi na njoj, a na njoj će biti i doktor Tome Antičić, čovjek koji je doktorirao na jednom od top 10 svjetskih sveučilišta i bivši je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. Na listi će biti i Ivana Nikolić Popović, predstavnica klastera kreativnih industrija, velikog potencijala za Hrvatsku, uz koji je vezano više od 120 tisuća ljudi. Obuhvatit ćemo cijelu Hrvatsku, ljude koji su se dokazali u svojim lokalnim sredinama, koji imaju rezultate iza sebe i upravo te ljude želim predstaviti kao izbor građanima da mogu birati između proaktivne, pristojne politike Hrvatske za budućnost', kazao je nakon usvajanja liste Matija Posavec.

U HNS-u su na izbore, podsjetimo, odlučili ići samostalno. Nositelj liste Matija Posavec u nedavnom intervjuu za tportal procijenio je šanse HNS-a na izborima. 'Samostalni izlazak na izbore bilo koga, pa tako i nas, najčišći je i najpošteniji odnos prema ljudima, građanima koji ne dozvoljava nikakva skrivanja, šlepanja. Imamo primjera da su pobjeđivali kandidati i s puno manjom početnom podrškom. Izazov je velik, i on me privlači. Sjećam se 2013. i kandidature za župana, a tada sam bio zamjenik SDP-ovom županu i izašao sam samostalno. Imao sam protiv sebe i kandidate HDZ-a i SDP-a i nezavisnih kandidata, međutim prošao sam. Nije mi novost ići sam i boriti se za svoje vrijednosti, od kojih na prvo mjesto stavljam odgovornost i poštenje, rad za opće dobro', kazao je u intervjuu.

Cilj HNS-a je, kazao je, jedan mandat. 'Hrvatska je na tim izborima jedna izborna jedinica, s malom izlaznosti, a prije pet godina tek četvrtinom naših birača. Sada bi ih trebalo biti oko 30 posto i za jedan mandat bit će potrebno oko 58 tisuća glasova. Uvjeren sam da će ova lista, koju predvodim, a koju sačinjavaju vrlo vrijedni i sposobni te stručni ljudi, doseći ovu brojku', poručio je Posavec.