žele jednakost sa svim članicama

Završni skup SDP-a u Rijeci: HDZ-ovcima predbacili Tajanija i Orbana

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2019 22:05
  • Objavljeno 21.05.2019 u 21:57

Davor Bernardić i Tonino Picula

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na predizbornom skupu te stranke za europske izbore u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u utorak je istaknuo kako su ovi izbori posebno važni, jer se biraju ljudi koji će u Europskom parlamentu odlučivati o zakonskim aktima koji uređuju i život u Hrvatskoj te naglasio da SDP želi jednakost Hrvatske sa svim zemljama članicama

Bernardić je rekao da vjeruje u Hrvatsku kao otvorenu zemlju koja njeguje toleranciju, različitosti te jednake mogućnosti za sve njezine građane, bez obzira iz kojeg kraja dolaze i jednake mogućnosti da svako dijete ima mogućnost najboljeg školovanja, odabira profesije i ostanka u zemlji. SDP se zalaže za veće plaće i mirovine, bolju kvalitetu zdravstvene zaštite, odnosno ukupno za bolji životni standard građana u Hrvatskoj, rekao je.

Naglasio je da je vodeći kandidat Stranke europskih socijalista (PES) Frans Timmermans odabrao baš Rijeku za posjet Hrvatskoj ovog tjedna, zato što je to multietnični grad, ujedinjen u različitosti, kao što bi to i EU trebala biti. Obraćajući se okupljenima na skupu, Bernardić je rekao: "Hvala vam što ste u zadnjih 30 godina uspjeli održati socijaldemokraciju u Rijeci, 30 godina u službi pravednosti, jednakosti i solidarnosti, u službi čovjeka".

Pozvao je građane da izađu na izbore i kažu 'ne siromaštvu i iseljavanju, ne Tajaniju i onima koji bi prisvajali hrvatsku obalu, i ne onima koji pokušavaju uništiti brodogradnju'.

Ocijenio je da je SDP-ova kandidacijska lista lista za europske izbore najbolja jer su se kandidati na njoj već dokazali, i to prvi na listi Tonino Picula u zalaganju za razvoj hrvatskih otoka, a Biljana Borzan, kako je rekao, unatoč silnoj moći multinacionalnih kompanija, za izjednačenje kvalitete proizvoda u Hrvatskoj s onima u drugim zemljama EU.

  • +27
  • +24

Završni skup SDP-a u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon pozdravnih riječi predsjednika riječkog SDP-a Marka Filipovića, koji je naglasio da se sad biraju oni koji će sutra odlučivati o budućnosti EU, a to mogu biti populisti ili demokrati i socijalisti, govorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Istaknuo je da EU posljednjih 15 godina vode europski pučani, koji, kako je rekao, mnogo govore o otvaranju brojnih radnih mjesta, ali istaknuo je da je bitno govoriti i o tome kakva su ta radna mjesta, jesu li ona za stalno zapošljavanje ili privremeno. Naglasio je da su pučani većinom u Europskoj komisiji nametnuli nužnost preustroja brodogradnje u Hrvatskoj, a da je HDZ potom 'izmislio da se brodogradilišta trebaju privatizirati, a to je bio početak kraja brodogradnje'.

Pučani i HDZ su na posljednjem skupu u Zagrebu govorili da vide budućnost Europe bez nacionalizma, a oni su za predsjednika Europskog parlamenta izabrali Antonija Tajanija, koji javno ističe fašističke i iredentističke misli, a njihov član je i Viktor Orban, čija je politika ugušila medijski prostor u Mađarskoj, ocijenio je Obersnel.

Potpredsjednik SDP-a Hrvatske i predsjednik županijske organizacije stranke u PGŽ Zlatko Komadina je ocijenio kako Europu iz trenutačne krize ne mogu izvući oni koji su je tu i doveli. a to su europski pučani.

Posvuda, i u najjačim zemljama EU jačaju ksenofobija i populističke politike, a jedina brana tome mogu biti socijalisti, rekao je. Mi se zalažemo za bolji život svih, protivimo se liberalnom kapitalizmu i protiv smo isključivosti i podjela, naglasio je Komadina.

U nastavku se predstavila većina kandidata sa SDP-ove liste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!